W połowie grudnia spotkaliśmy się w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, aby jeszcze przed świętami nauczyć się wypiekać najsłynniejsze włoskie ciasteczka.
Warsztaty poprowadziła Cristina Catese, mistrzyni kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool, która opowiadała o tradycyjnych włoskich ciasteczkach, które piecze się na święta.
Przy jej pomocy upiekliśmy:
amaretti di Antonia, czyli tradycyjne pyszne migdałowe ciasteczka z przepisu mamy Cristiny;
brutti e buoni – brzydkie, ale pyszne ciasteczka z migdałów i orzechów;
baci di dama, czyli czekoladowe pocałunki damy, według receptury piemonckiej;
cantucci al cioccolato, czyli toskańskie specjalność z czekoladą;
ciocco biscotto – szybkie, chrupiące ciasteczka czekoladowo-orzechowe.
Cantucci al cioccolato, czyli toskańska specjalność z czekoladą
Składniki:
3 jajka
200 g cukru
8 g proszku do pieczenia
480 g mąki
100 g groszków czekoladowych
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy, stopniowo dosypując mąkę garścią. Kiedy dodamy połowę mąki, wrzucamy groszki czekoladowe i wyrabiamy na gładką masę. Kontynuujemy dosypywanie mąki i wyrabiamy ciasto dłońmi na blacie.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. (góra, dół).
Dzielimy ciasto na dwa wałki. Układamy je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 5-10 minut, obracamy. Kiedy będą rumiane, to znaczy, że są chrupiące i możemy je wyjąć, ostudzić i pokroić.