Restauracje, które zakwalifikowały się do udziału w akcji "Gęsina na św. Marcina", muszą mieć w swoim menu minimum trzy dania na bazie gęsiny. Są to zarówno przystawki, jak i dania główne, a czasem nawet desery. Podobnie jak w zeszłym roku dania przygotowywane będą ze starych, rodzimych ras gęsi, takich jak zatorska, kartuska, suwalska, garbonosa i rypińska, a szerzej zaprezentowana zostanie gęś garbonosa.
Podobnie jak w poprzednich latach zorganizowany został również konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami szefowie kuchni biorący udział w akcji. Zwycięzca plebiscytu zostanie ogłoszony Królem Gęsiny. Do tej pory tytuł ten zdobyli m.in. Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, a w zeszłym roku Mateusz Guzik.
Dania przygotowywane w ramach akcji 'Gęsina na św. Marcina' materiały prasowe
Lista restauracji biorących udział w akcji "Gęsina na św. Marcina"
ZACHODNIOPOMORSKIE
Bulaj w hotelu Interferie, szef kuchni Jacek Krakowiak
Uzdrowiskowa 15, 72-600 Świnoujście, Tel. 91 381 25 36,
Horyzont, hotel Aquarius SPA, szef kuchni Grzegorz Nowicki,
ul. Kasprowicza 24, 78-100 Kołobrzeg , Tel. 943 536 290,
Restauracja La Maison - hotel Leda SPA, szef kuchni Krystian Gajek,
ul. Kasprowicza 23, 78-100 Kołobrzeg, tel. 608 626 004,
Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Maciej Żukowski
78-131 Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, 94 711 36 82
Miejski Browar Stargard, szef kuchni Zenon Hołubowski
73-110 Stargard, ul. Krzywoustego 1, tel. 519 870 555
Oyster Restaurant, Radisson Blu Resort Świnoujście, szef kuchni Wiesław Kartasiński
72-600 Świnoujście, al. Baltic Park Molo 2, tel. 91 40 40 750
Park Hotel, szef kuchni Tomasz Madera,
ul. Plantowa 1, 70-527 Szczecin, tel. 91 434 00 50
Restauracja Sublima, szef kuchni Andrzej Jakomulski
78-100 Kołobrzeg, ul. Dworcowa 10, tel. 94 711 29 29
WIELKOPOLSKIE
Restauracja FIGA, szef kuchni Dawid Klimaniec,
62-064 Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749
Restauracja Italia, szef kuchni Paweł Jabłoński
61-492 Poznań, ul. Dolna Wilda 8, tel. 61 830 15 09
Rządcówka, Ostoja Chobienice, szef kuchni Maciej Barton,
64-212 Siedlec, Chobienice 166, Tel 683531600,
„Taste_it”, HOTelarnia**** & SPA, szef kuchni Marcin Humerski
62-040 Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80
Ułan Browar, szef kuchni Artur Szwacki
60-750 Poznań, ul. Wyspiańskiego 26, tel. 888 085 222
WARMIŃSKO-MAZURSKIE
New Island, Dobry Hotel Mięczkowski, szef kuchni Michał Soliwoda,
11-730 Mikołajki, al. Spacerowa 11, tel. 87 420 60 00
Restauracja Poezja Smaków, hotel Natura Mazur Resort & Conference, szef kuchni Mariusz Cygan,
12-122 Jedwabno, Warchały, ul. Brajnicka 1, tel. 89 642 66 00
ŚWIĘTOKRZYSKIE
Leliwa, szef kuchni Jan Maslikowski,
26-200 Końskie, ul. Zamkowa 17, tel. 41 347 11 29
Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń,
ul. Opatowska 19, 27-600 Sandomierz, tel. 15 832 12 12
ŚLĄSKIE
511 Bar & Restaurant, szef kuchni Krzysztof Haras
42-440 Ogrodzieniec, Pozdamcze, ul. Bonerów 33, tel. 32 746 28 12
Arche Częstochowa, szef kuchni Bartosz Musiał
42-200 Częstochowa, ul. Oleńki 20, 34 347 40 74
Cadenza, szefowie kuchni Katarzyna Rogowska, Robert Muzyczuk
40-201 Katowice, plac Wojciecha Kilara 1, tel. 32 732 53 47
Restauracja Isto, szef kuchni Patryk Dusza,
al. Walentego Rozdzieńskiego 1 A, 40-202 Katowice, tel. 519073880
GierKrówka, szef kuchni Krystian Cydejko,
ul. Botaniczna 4, Zawada, 42-260 Kamienica Polska, tel. 793 921 216
Poziom 3, szef kuchni Wojciech Konikowski
43-200 Pszczyna, ul. Bednarska 3, tel. 535 200 281
SmaQ Food & Wine, szef kuchni Arkadiusz Gawron
40-026 Katowice, ul. Wojewódzka 12, tel. 32 740 99 40
Restauracja Styl 70, szef kuchni Wojciech Krzak
43-211 Piasek, ul. Studzienicka 58, tel. 32 449 30 00
Restauracja UMAMI, szefowie kuchni Mateusz Bieniek, Robert Biniasz,
44-120 Pyskowice, ul. Sikorskiego 46, tel. 662 267 070
Ważne Miejsce, szef kuchni Radosław Spirydowicz
40-065 Katowice, ul. Mikołowska 44, tel. 797 630 631
Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szefowa kuchni Aneta Nalepa
43-470 Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88
Restauracja Whisky & Piec, szef kuchni Mateusz Zawojski
47-400 Racibórz, ul. Drzymały 26/27, tel. 570 111 007
POMORSKIE
Brovarnia Gdańsk, szef kuchni Jarosław Waloch,
80-755 Gdańsk, ul. Szafarnia 9, tel. 726 03 04 00
Hotel Haffner, szef Kuchni Michał Zawierzeniec,
ul. J.J. Haffnera 59, 81-715 Sopot, tel. 58 550 98 13
M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot, szef kuchni Adrian Gabryszak,
81-715 Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827
Niepokorni, szef kuchni Kamil Kowalski
80-748 Gdańsk, ul. Chmielna 72/5, tel. 731 700 333
Restauracja Polskie Smaki, szef kuchni Krystian Szidel,
81-718 Sopot, Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 18 19 60
Hotel Pory Roku, szef kuchni Przemysław Wilczewski,
ul. Czyste Błota 3, 87-312 Pokrzydowo, tel. 571 206 076
Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski,
Udorpie 93, 77-100 Bytów tel. 530 336 100
Restauracja Tabun, szef kuchni Mariusz Szymichowski,
80-174 Gdańsk, Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499,
Tu można marzyć, szef kuchni Adam Woźniak,
80-320 Oliwa, Gdańsk, ul. Opata Jacka Rybińskiego 25, tel. 58 718 32 34
Zajazd Ostoja Sporysz, szef kuchni Andrzej Lenio,
77-304 Rzeczenica, Sporysz 8, tel. 504 231 303
PODLASKIE
Trattoria Czarna Owca, szef kuchni Grzegorz Chlebowicz,
15-001 Białystok, ul. Lipowa 24, tel. 85 744 55 45
Restaurant & Bar Cristal, Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Łukasz Rakowski,
15-424 Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59
Żubrówka, hotel Żubrówka **** w Białowieży, szef kuchni Łukasz Rakowski,
ul. Pałacowa 6, 17-230 Białowieża, Tel. 85 682 94 34,
PODKARPACKIE
Restauracja Bosko, szef kuchni Maciej Łabuński
37-700 Przemyśl, ul. Władycze 1, tel. 695 423 832
Restauracja Magnolia, Dwór Kombornia, szef kuchni Marcin Majchrzak
38-420 Korczyna, Kombornia 1, tel. 13 435 42 89
Restauracja Rezydencja, hotel Arłamów, szef kuchni Piotr Porada
38-700 Ustrzyki Dolne, Arłamów 1, tel. 608 380 701
OPOLSKIE
Markus Restauracja, szef kuchni Mateusz Koprek
47-110 Kolonowskie, ul. Krótka 8, tel. 77 461 11 36
MAZOWIECKIE
Akademia Restauracja, szef kuchni Krzysztof Kowalski,
02-548 Warszawa, ul. Różana 2 lok. 61, tel. 22 828 99 11
Aruana Restaurant, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Michał Pezda
05-140 Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00
Atelier Amaro, szef kuchni Modest Amaro,
00-507 Warszawa, plac trzech Krzyży 10/14, tel. 792 222 211
Restauracja Baczewskich, szef kuchni Dmitrij Babak,
00-580 Warszawa, al. Jana Christiana Szucha 17/19, tel. 733 434 434
Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak,
Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00
BykBar, szef kuchni Janusz Korzeniewski
00-451 Warszawa, ul. Rozbrat 8, 500 072 594
Gruby Josek, szef kuchni Mateusz Czekierda
00-892 Warszawa, ul. Elektoralna 24/50-54a, tel. 782 242 322
Halka Restauracja po polsku, szef kuchni Zbigniew Paluch,
ul. Puławska 43, 02-508 Warszawa, tel. 509 593 305
Hotel i Restauracja Karo, szefowa kuchni Aleksandra Grzeszczyk
26-652 Zakrzew, Mleczków k. Radomia, ul. Jana Pawła II 2, tel. 48 380 18 99
Restauracja Kantyna, Arche Hotel, szefowa kuchni Agnieszka Fiejka
05-530 Góra Kalwaria, ul. Dominikańska 11, tel. 22 375 90 35 wew. 600
Mood Restaurant, szef kuchni Marcin Przytuła,00-357 Warszawa, ul. Nowy Świat 66, tel. 22 418 57 55
Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Przemysław Samul
05-622 Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040
Stary Dom, szef kuchni Łukasz Federowicz i Rafał Kowalczyk
02-620 Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600 471 471
MAŁOPOLSKIE
Andromeda Alfa, szef kuchni Piotr Tuźnik,
31-535 Kraków, ul. Gęsia 22a, hotel Galaxy, tel. 12 342 81 42, www.andromeda.jordan.pl
Art Restauracja, szef kuchni Michał Cienki,
ul. Kanonicza 15, 31-002 Kraków, tel. 537 872 193
Restauracja Biała Róża, szef kuchni Łukasz Cichy,
31-101 Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90
Belle Epoque, szef kuchni Anna Barwacz,
33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50
Bistro Beta, szef kuchni Filip Stępień
31-535 Kraków, ul. św. Gertrudy 12, tel. 12 295 91 21
Brasserie Roots, Radisson Blu Hotel & Ressidences Zakopane, szef kuchni Sebastian Krauzowicz
34-500 Zakopane, Bulwary Słowackiego 1, tel. 18 532 55 55
Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,
33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25
Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek,
32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00
Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Sebastian Krauzowicz,
plac Niepodległości 7, 34-500 Zakopane, tel. 662 388 388,
Dwór Sieraków, szef kuchni Janusz Fic,
32-410 Dobczyce, Sieraków 233, tel. 600 226 150
Restauracja Powiśle, Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus
33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul.Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00
Enoteka Pergamin, szef kuchni Mateusz Guzik,
31-001 Kraków, ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515
Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal
31-123 Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10
Filipa 18 Food Wine Art, szef kuchni Marcin Sołtys,
31-150 Kraków, ul. Świętego Filipa 18, tel. 12 300 30 33
Garden Square Hotel, szef kuchni Krzysztof Żurek
30-601 Kraków, ul. Sucha 1D, 12 397 77 31
Gościniec Na Rozdrożu, szefowie kuchni Marcin Majecki,
32-590 Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60
Gościniec Dworski w Ropie, szefowa kuchni Bernadetta Szustak
38-312 Ropa, Ropa 578A, tel. 503 596 334
Góralska Tradycja, szef kuchni Sylwester Lis
34-500 Zakopane, ul. Krupówki 29, tel. 18 200 03 74
Halicka Eatery & Bar, Hotel Puro, szef kuchni Miłosz Kowalski,
ul. Halicka 14 a, Kraków, tel. 725 577 779
Restauracja Impresja,Holiday Inn Kraków City Center, szef kuchni Robert Kopacz, Menu: Paulina Gulajska
31-032 Kraków, ul. Wielopole 4, tel. 12 619 03 55
Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Tomasz Trafiał,
30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10,
Nowy Spichlerz Restauracja, Dwór w Tomaszowicach, szef kuchni Daniel Lisiewicz
32-085 Modlnica, ul. Krakowska 68, tel. 12 419 20 00
Pod Nosem - Kanonicza 22, szef kuchni Przemysław Bilski,
31-002 Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14
Restauracja Qualita, szef kuchni Marcin Dudek,
30-311 Kraków, ul. Wygrana 6, tel.696 480 983
Sienna 104, Heron Live Hotel, szef kuchni Krzysztof Małocha,
33-318 Gródek nad Dunajcem, tel. 188 888 500
Trzy Gęsi, szef kuchni Tomasz Smoczyk
31-057 Kraków, ul. Kupa 7, tel. 602 690 494
Restauracja Zakopiańska, szef kuchni Mariusz Bizub,
ul. Jagiellońska 18, 34-500 Zakopane, tel. 363
ŁÓDZKIE
Restauracja Gęś i Wino, szef kuchni Marzena Domagała,
Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 447 101 555
Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****, szefowa kuchni Urszula Czyżak,
ul. Jakuba Świnki 10, 99-210 Uniejów, tel. 42 233 47 00
LUBUSKIE
Między wierszami, szef kuchni Marek Ciureja
66-400 Gorzów Wielkopolski, ul. Sikorskiego 107, tel. 735 955 588,
LUBELSKIE
2 PI ER Restauracja, szef kuchni Jakub Piętowski,
Lublin, ul. Artura Grottgera 2 , tel. 730 741 230
Restauracja 16 STOŁÓW, szef kuchni Piotr Kwiatosz,
Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 785 272 860
Piano, Restauracja i Hotel Piano, szef kuchni Piotr Huszcz,
20-535 Lublin, ul. Jana Pawła II 19, tel. 81 458 38 33
Perłowa Pijalnia Piwa, szef kuchni Maria Znamierowska,
20-001 Lublin, ul. Bernardyńska 15A, tel. 667 994 487
Restauracja Botanika, szef kuchni Michał Morawski
ul. Krakowska 11, 24-120 Kazimierz Dolny, tel. 81 881 08 76
TINTO Wine Bar Restauracja, szef kuchni Marcin Jurek,
pl. Władysława Łokietka 3, 20-001 Lublin, tel. 730 320 580
Hotel Zamek Janów Podlaski, szef kuchni Łukasz Rudzki
21-505 Janów Podlaski, ul. Zamkowa 1, tel. 781 331 245
KUJAWSKO-POMORSKIE
Pałac Komierowo, szef kuchni Michał Skrzypczak
89-400 Sępólno Krajeńskie, Komierowo 1, tel. 525 444 444
SALT Restaurant, szef kuchni Dawid Wojciechowski,
87-100 Toruń, ul. Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 611 57 59,
Szeroka No.9, szef kuchni Patryk Stanewicz,
ul. Szeroka 9, 87-100 Toruń, tel. 56 622 84 24, www.szeroka9.pl
DOLNOŚLĄSKIE
Babinicz, Hotel Restauracja Dworzysko, szef kuchni Rafał Grzegorzek,
58-310 Szczawno-Zdrój, al. Spacerowa 22, tel. 74 633 32 89
Boletus Zamek Kliczków, szef kuchni Mariusz Kucharczak,
59-724 Osiecznica, Kliczków 8, tel. 75 734 07 00
Dobra Karma, szef kuchni Przemysław Bieskierski
50-027 Wrocław, ul. Kościuszki 23, tel. 717 142 599
Kaczka i Wino, Villa Elise, szef kuchni Agnieszka Kukin
57-550 Stronie Śląskie, Mickiewicza 9, tel. 74 814 25 16
LALA, Pałac Brunów, szef kuchni Mateusz Szpytna
59-600 Lwówek Śląski, Brunów 27, tel. 75 784 02 10
Karczma Młyńska, szef kuchni Mariusz Kucharczak,
50-266 Wrocław, ul. Wyspa Słodowa 10, tel. 71 322 60 77
Pałac Łagów, szef kuchni Gracjan Groberski
59-900 Zgorzelec, Łagów, ul. Strumykowa 22, tel. 75 771 51 08
Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, szef kuchni Damian Chajęcki,
58-217 Niemcza, Gola Dzierżoniowska 21, tel. 885 544 111