Odłowy na Ostoi na Baryczy
5-6.10 Milicz, Dolny Śląsk
Widowisko to jest jednym z wydarzeń w ramach Dni Karpia. Przy milickich stawach zobaczymy na żywo odłowy ryb, będziemy też mogli sami bezpłatnie powędkować. Jeśli jednak nic nie złowimy (albo nie będziemy łowić), na wystawionych stoiskach kupimy świeże ryby oraz lokalne produkty spożywcze, zjemy też dania z ryb i inne lokalne specjały.
dnikarpia.barycz.pl
Targi Białej Trufli
5.10-24.11 Alba koło Turynu, Włochy
Ten najpopularniejszy na świecie festiwal grzybów ściąga co roku wielbicieli białego złota, czyli białej piemonckiej trufli. Podczas targów odbywających się w każdy jesienny weekend można spróbować i kupić doskonałej jakości grzyby oraz podziwiać szefów kuchni, którzy na imprezie prezentują swoje popisowe dania z truflami i prowadzą kulinarne pokazy.
fieradeltartufo.org
Bio expo - Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów ekologicznych
11-13.10 Nadarzyn koło Warszawy, Ptak Warsaw Expo, al. Katowicka 62
To nowe wydarzenie przeznaczone dla branży ekologicznej i osób zainteresowanych zdrową żywnością. Podczas targów w jednym miejscu spotkają się czołowi wytwórcy oraz dystrybutorzy z kupcami i właścicielami sklepów specjalistycznych, by nawiązywać i rozwijać kontakty handlowe. Powstaną też strefy tematyczne, w których będzie można kupić produkty spożywcze, środki czystości, biotekstylia itp. bioexpo.pl
La Fête du ventre et de la Gastronomie Normande
12-13.10 Rouen, Francja
Obchodzony od lat 30. XX wieku festiwal odbywający się w historycznym centrum miasta, gromadzi co roku wytwórców, szefów kuchni i ponad 250 tys. gości, których pasją jest jedzenie.
rouenconquerant.com
Master Chefs 4 Dogs
12.10 Łódź
To już 17. edycja charytatywnej akcji, w której znani kulinarni mistrzowie przygotowują potrawy – teraz w wersji wege – i zapraszają na ich degustację wszystkich, którym na sercu leży los bezdomnych psów i kotów. Ceną za posiłek jest podarowanie karmy, kocyków i innych potrzebnych zwierzętom rzeczy. Tym razem projekt zawita do Łodzi do Nie Lada Restobaru przy ul. Fabrycznej 17. Swój udział w akcji potwierdzili już Tomasz Jakubiak, Malka Kafka, Marieta Marecka, Bartek Witkowski, Sławomir Bandosz, Laura Monti, Klaudia Budny, Karina Zuchora, Krzysztof Kozłowski, Diana Volokhova Sargsyan, Kajetan Buszewicz, Anna Archacka-Siermińska, Damian Marchlewicz oraz Marta Edmunds.
facebook.com
Dolnośląski Festiwal Dyni
13.10 Wrocław
Tradycyjnie w drugim tygodniu października Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego przy ul. Sienkiewicza 7 zaprasza na Dolnośląski Festiwal Dyni. Jego główną atrakcją będą konkursy: na największą, najsmaczniejszą oraz najdziwniejszą dynię. Do współzawodnictwa może stanąć każdy ogrodnik oraz amator, który wypełni kartę zgłoszeniową znajdującą się na stronie internetowej ogrodu. Oprócz konkursów w programie imprezy przewidziano plener plastyczny, gry i zabawy dla dzieci, wystawy oraz kiermasze wyrobów artystycznych i przemysłowych oferujące artykuły tematyczne związane z dynią. Nie zabraknie też czegoś dla ciała – w ogrodzie stanie kilkadziesiąt stoisk spożywczych proponujących produkty oraz przetwory z dynią i nie tylko.
ogrodbotaniczny.wroclaw.pl/wydarzenia.html
V Festiwal Szarlotki
13.10 Pstrągowa, Podkarpackie
Święto pachnące jabłkami to wystarczający powód, by w niedzielne popołudnie odwiedzić Pstrągową. Odbędzie się tu bowiem smakowity konkurs o tytuł Podkarpackiego Mistrza Szarlotki 2019. Każdy może wziąć w nim udział, każdy też może skosztować jabłkowych wypieków. W zeszłym roku jury oceniało aż 31 ciast. Czy padnie nowy rekord?
facebook.com
Let’s taste Poland
24.10 Londyn, Anglia
Wydarzenie, które odbędzie się w Ognisku Polskim (The Polish Hearth Club przy 55 Princes Gate) ma za zadanie zainteresować lokalną społeczność oraz sympatyków Polski winem produkowanym w kraju nad Wisłą. Pomysłodawca tego spotkania – organizacja Polish Wine – chce, przedstawiając historię naszego wina i proces jego produkcji oraz przygotowując degustację, zachęcić do wyjazdów enoturystycznych do Polski.