W Polsce pierwsze ślady winnic znaleziono na wzgórzu Wawelskim. Początkowo przygotowaniem wina zajmowali się głównie duchowni, ale od XVI wieku winiarstwem prężnie zajęła się też szlachta. Niestety produkcji wina w Polsce przeszkadzały wojny, ochłodzenie klimatu i rozwój szlaków handlowych. A po II wojnie światowej doszło do prawie całkowitego zaniku winiarstwa. Dopiero w latach 80. Roman Myśliwiec założył w Jaśle szkółkę winorośli. Stał się on pierwszym konsultantem winiarskim w Polsce, a stworzona przez niego pierwsza rdzenna polska odmiana winorośli o nazwie Jutrzenka często używana jest do produkcji win słodkich i likierowych. Dziś w Polsce zarejestrowanych jest 230 winnic, a ich liczba stale rośnie.
Przybliżenie polskiej kultury winiarskiej będzie motywem przewodnim wydarzenia “Let’s Taste Poland”, które odbędzie się 2 października w Londynie. Impreza podzielona będzie na dwie części. Pierwsza w to masterclass dla sommelierów, restauratorów oraz mediów branżowych, który Monika Bielka-Vescovi. Tematem spotkanie będzie będzie uprawa winorośli w chłodnych warunkach klimatycznych, historia produkcji wina w Polsce, aktualny stan polskiego winiarstwa oraz perspektywy rozwoju.
Częścią “Let’s Taste Poland” będzie też degustacja polskich win i produktów regionalnych dla Polonii mieszkającej w Wielkiej Brytanii oraz sympatyków Polski. Obydwa wydarzenia odbędą się w The Polish Hearth Club w Londynie. Rejestracji na masterclass można dokonać na stronie wydarzenia