Impreza odbędzie się na dziedzińcu odrestaurowanego, zabytkowego budynku pod adresem plac Bankowy 1. Przez cały dzień na odwiedzających będzie czekać stoisko z ostrygami i prosecco, a mieszczące się w budynku restauracje Otto Pompieri i Der Elefant przygotowały na ten dzień specjalne dania. Na miejscu będzie też można skorzystać z konsultacji barberów i stylistów fryzur, zobaczyć wystawę o ubierającej prezydentów USA marce Brooks Brothers, a także popodziwiać samochody sprzed lat. Z myślą o dzieciach prowadzone będą warsztaty robienia pizzy. Główną atrakcją będzie wykład i późniejszy warsztat poświęcony przygotowywaniu kiszonek i pikli, które poprowadzi dr Rafii Fisher, ekspert marynowania i kiszenia według tradycyjnych międzynarodowych receptur. Wstęp na wszystkie wydarzenia poza warsztatami jest bezpłatny.

Dr Rafi Fisher poprowadzi warsztaty z kiszenia i fermentowania
Dr Rafi Fisher poprowadzi warsztaty z kiszenia i fermentowaniamat.pras.

Program "Święta kuchni i designu" przy Placu Bankowym 1

7 września (sobota) plac Bankowy 1, 12-18

Stoisko z ostrygami i prosecco, "Czar, który działa - ikony motoryzacji", warsztaty przyrządzania minipizzy  dla dzieci w Otto Pompieri (do godz. 15), bezpłatna stylizacja włosów w The Hermit Barber Shop, konsultacje barberskie i konkurs z nagrodami, "200 lat Brooks Brothers" – wystawa o historii marki, która ubiera prezydentów USA.

godz. 13 -  „Arcydzieła w słoikach”, unikatowy wykład o kiszonkach prowadzony przez dr. Rafiego Fishera, 

godz. 14 - „Twórcy smaków”, warsztaty kreatywnego kiszenia z mistrzem pikli dr. Rafim Fisherem. Bilety: 30 zł. Zapisy

 godz. 12, 14, 16,30 - występ zespołu Warszawski Kwartet Dęty.

 godz. 13.00, 15.00 - koncert zespołu The Warsaw Dixielanders.