Oferta roślinnych zamienników mleka jest coraz szersza, a wartość tego rynku szacowana jest w Polsce na 120 mln złotach. Według danych zebranych przez ProVeg Polska na sklepowych półkach znaleźć możemy aż 120 roślinnych napojów będących zamiennikami mleka, a jednym z ich najczęstszych zastosowań jest przygotowanie kawy. Jeśli jeszcze nie piliśmy kawy z mlekiem roślinnym, na początek najlepiej spróbować takiej z mlekiem owsianym. - Jest ono najbardziej zbliżone w konsystencji do mleka krowiego, mniej ingeruje w smak kawy i całkiem nieźle się spienia - mówi Agnieszka Rojewska, Mistrzyni Świata Baristów 2018.

>>>Przygotuj wegański twarożek według przepisu Marty Dymek

Ze względu na coraz większą popularność napojów roślinnych w kawiarniach wiele lokali zrezygnowało z pobierania za nie dodatkowej opłaty. Kawę z mlekiem roślinnym bez dodatkowej dopłaty wypijemy m.in. w lokalach MiTo w Warszawie, #Kawa we Wrocławiu czy Nie Wylej w Lublinie. Listę prawie 40 kawiarni w całej Polsce niepobierających dodatkowych opłat za napoje roślinne, a także zestawienie 120 mlek roślinnych dostępnych na polskim rynku wraz ze składem, informacjami o organiczności, fortyfikacji, braku cukru, braku glutenu, a także ceną i dostępnością produktów w sklepach i lokalach gastronomicznych można znaleźć w darmowym e-booku przygotowanym z okazji Światowego Dnia Mleka Roślinnego przez ProVeg Polska. Publikację, w której znajdują się także przepisy na dania z użyciem mleka roślinnego przygotowane przez Sylwię Majcher, Kasię Burzyńską-Sychowicz oraz blogerki: Karolinę Nicpoń (Nicpoń w kuchni), Olgę Pietraszewską (Make Happy Day), Weronikę Król (Mindful Travel) i Katarzynę Wawrzyniak (Odżywiaj się zdrowo), można pobrać TUTAJ.

Dodatkowo w ramach kampanii zachęcającej do wybierania mleka roślinnego w kawiarni Coffeedesk (Warszawa, ul. Wilcza 42) od 22 do 31 sierpnia kawę z mlekiem roślinnym będzie można kupić w cenie espresso.