W czasie wspólnego gotowania z Marco Ghia, szefem kuchni Akademii, przekonaliśmy się, że domowy letni obiad można przygotować i zjeść także pod dachem i wcale nie potrzebujemy do niego grilla.
Po krótkiej dyskusji okazało się, że nasze największe zainteresowanie wzbudzają przepisy na owoce morza, a zwłaszcza na mule, które piekliśmy z tymiankiem i odrobiną sera Parmigiano Reggiano.
W naszym menu z rusztu znalazła się także makrela grillowana w piekarniku podawana z jogurtowym sosem miętowym.
Przygotowaliśmy również grillowaną pierś kurczaka w soku pomarańczowym podawaną z marchewkowymi ciasteczkami.
Zachwyciła też pikantna wieprzowina marynowana w musztardzie podawana z pieczonymi ziemniakami, pietruszką i rukolą.
Deser w postaci panna cotty na maślance z grillowanym na patelni rabarbarem wszystkich zachwycił!
Wszystkie dania były tak smaczne, że od razu zaczęliśmy planować podobne przyjęcie we własnych czterech ścianach.
Zapraszamy na kolejne warsztaty
Tematem naszych następnych warsztatów kulinarnych będą Śliwki po włosku
Warsztaty organizowane 31 sierpnia o godzinie 11 poprowadzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej
Whirlpool, który pokaże, jak uniwersalnym i smakowitym owocem jest śliwka, i pomoże uczestnikom przygotować:
• bruschettę z serem Gorgonzola piccante z pieczonymi śliwkami, z tymiankiem i cytryną
• ciepłą sałatkę z cykorią podawaną ze śliwkami marynowanymi w occie balsamicznym, mieszanką prażonych orzechów i krewetkami przygotowanymi na parze
• domowe ciasto francuskie z serem Parmigiano Reggiano oraz śliwkami w winie Marsala
• śliwki w rozmarynie pod pierzynką z orzechów brazylijskich
• galaretkę śliwkową z bitą śmietaną, czerwoną porzeczką i świeżą miętą.
Zajęcia odbędą się w Akademii Kulinarnej Whirlpool, Soho Factory, ul. Mińska 25, lok. 57 w Warszawie i potrwają 4 godziny; cena: 195 zł. Informacje na temat warsztatów i zasady płatności: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/
Spieszcie się - liczba miejsc ograniczona!