W czasie wspólnego gotowania z Marco Ghia, szefem kuchni Akademii, przekonaliśmy się, że domowy letni obiad można przygotować i zjeść także pod dachem i wcale nie potrzebujemy do niego grilla.

Uczestnicy warsztatów uczyli się nowych technik kulinarnych
Uczestnicy warsztatów uczyli się nowych technik kulinarnychfot. Magda Ghia

Po krótkiej dyskusji okazało się, że nasze największe zainteresowanie wzbudzają przepisy na owoce morza, a zwłaszcza na mule, które piekliśmy z tymiankiem i odrobiną sera Parmigiano Reggiano.

Największe zainteresowanie wzbudziły mule
Największe zainteresowanie wzbudziły muleMagada Ghia
Mule zapiekane z tymiankiem i parmezanem
Mule zapiekane z tymiankiem i parmezanemfot. Magda Ghia

W naszym menu z rusztu znalazła się także makrela grillowana w piekarniku podawana z jogurtowym sosem miętowym.

Świeżutkie makrele
Świeżutkie makrelefot. Magda Ghia
Makrela grillowana w piekarniku
Makrela grillowana w piekarnikufot. Magda Ghia

Przygotowaliśmy również grillowaną pierś kurczaka w soku pomarańczowym podawaną z marchewkowymi ciasteczkami.

Pomarańczowa pierś kurczaka
Pomarańczowa pierś kurczakafot. Magda Ghia

Zachwyciła też pikantna wieprzowina marynowana w musztardzie podawana z pieczonymi ziemniakami, pietruszką i rukolą.

Marynowana wieprzowina
Marynowana wieprzowinafot. Marta Ghia

Deser w postaci panna cotty na maślance z grillowanym na patelni rabarbarem wszystkich zachwycił!

Panna cotta z grillowanym rabarbarem
Panna cotta z grillowanym rabarbaremfot. Magda Ghia

Wszystkie dania były tak smaczne, że od razu zaczęliśmy planować podobne przyjęcie we własnych czterech ścianach.

Uczestnicy wakacyjnego warsztatu magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpool
Uczestnicy wakacyjnego warsztatu magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpoolfot. Magda Ghia

Zapraszamy na kolejne warsztaty 

Tematem naszych następnych warsztatów kulinarnych będą Śliwki po włosku

Warsztaty organizowane 31 sierpnia o godzinie 11 poprowadzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej
Whirlpool, który pokaże, jak uniwersalnym i smakowitym owocem jest śliwka, i pomoże uczestnikom przygotować:
• bruschettę z serem Gorgonzola piccante z pieczonymi śliwkami, z tymiankiem i cytryną
• ciepłą sałatkę z cykorią podawaną ze śliwkami marynowanymi w occie balsamicznym, mieszanką prażonych orzechów i krewetkami przygotowanymi na parze
• domowe ciasto francuskie z serem Parmigiano Reggiano oraz śliwkami w winie Marsala
• śliwki w rozmarynie pod pierzynką z orzechów brazylijskich
• galaretkę śliwkową z bitą śmietaną, czerwoną porzeczką i świeżą miętą.
Zajęcia odbędą się w Akademii Kulinarnej Whirlpool, Soho Factory, ul. Mińska 25, lok. 57 w Warszawie i potrwają 4 godziny; cena: 195 zł. Informacje na temat warsztatów i zasady płatności: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/

Spieszcie się - liczba miejsc ograniczona!