W czasie wspólnego gotowania z Marco Ghia, szefem kuchni Akademii, przekonaliśmy się, że domowy letni obiad można przygotować i zjeść także pod dachem i wcale nie potrzebujemy do niego grilla.
Uczestnicy warsztatów uczyli się nowych technik kulinarnych fot. Magda Ghia
Po krótkiej dyskusji okazało się, że nasze największe zainteresowanie wzbudzają przepisy na owoce morza, a zwłaszcza na mule, które piekliśmy z tymiankiem i odrobiną sera Parmigiano Reggiano.
Największe zainteresowanie wzbudziły mule Magada Ghia
Mule zapiekane z tymiankiem i parmezanem fot. Magda Ghia
W naszym menu z rusztu znalazła się także makrela grillowana w piekarniku podawana z jogurtowym sosem miętowym.
Świeżutkie makrele fot. Magda Ghia
Makrela grillowana w piekarniku fot. Magda Ghia
Przygotowaliśmy również grillowaną pierś kurczaka w soku pomarańczowym podawaną z marchewkowymi ciasteczkami.
Pomarańczowa pierś kurczaka fot. Magda Ghia
Zachwyciła też pikantna wieprzowina marynowana w musztardzie podawana z pieczonymi ziemniakami, pietruszką i rukolą.
Marynowana wieprzowina fot. Marta Ghia
Deser w postaci panna cotty na maślance z grillowanym na patelni rabarbarem wszystkich zachwycił!
Panna cotta z grillowanym rabarbarem fot. Magda Ghia
Wszystkie dania były tak smaczne, że od razu zaczęliśmy planować podobne przyjęcie we własnych czterech ścianach.
Uczestnicy wakacyjnego warsztatu magazynu KUCHNIA i Akademii Kulinarnej Whirlpool fot. Magda Ghia
Zapraszamy na kolejne warsztaty
Tematem naszych następnych warsztatów kulinarnych będą Śliwki po włosku
Warsztaty organizowane 31 sierpnia o godzinie 11 poprowadzi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej
Whirlpool, który pokaże, jak uniwersalnym i smakowitym owocem jest śliwka, i pomoże uczestnikom przygotować:
• bruschettę z serem Gorgonzola piccante z pieczonymi śliwkami, z tymiankiem i cytryną
• ciepłą sałatkę z cykorią podawaną ze śliwkami marynowanymi w occie balsamicznym, mieszanką prażonych orzechów i krewetkami przygotowanymi na parze
• domowe ciasto francuskie z serem Parmigiano Reggiano oraz śliwkami w winie Marsala
• śliwki w rozmarynie pod pierzynką z orzechów brazylijskich
• galaretkę śliwkową z bitą śmietaną, czerwoną porzeczką i świeżą miętą.
Zajęcia odbędą się w Akademii Kulinarnej Whirlpool, Soho Factory, ul. Mińska 25, lok. 57 w Warszawie i potrwają 4 godziny; cena: 195 zł. Informacje na temat warsztatów i zasady płatności: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/
Spieszcie się - liczba miejsc ograniczona!