6-7.07 ŚWIĘTO KARPIA, Zator, Małopolska
Festiwal kulinarno-artystyczny, który odwiedzają tłumy gości. Będziemy mogli obejrzeć pokaz przyrządzania i wędzenia słynnej zatorskiej ryby. Potrawy z niej oraz inne regionalne smakołyki jak zawsze przygotują członkinie kół gospodyń wiejskich.
rokzator.pl
11-14.07 JARMARK GALICYJSKI, Lubaczów, Roztocze
Najważniejszym punktem programu jest tu konkurs kulinarny „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro", gdzie królują niepowtarzalne potrawy i tradycyjne wyroby, których można najeść się do syta.
ziemialubaczowska.com
12-19.07 TRANSATLANTYK FESTIVAL, Łódź
Już po raz czwarty goście Transatlantyku będą mogli jako pierwsi w Polsce obejrzeć filmy z najważniejszych światowych festiwali Materiały prasowe
Podczas festiwalu, jak zwykle odbędą się kolacje tradycyjnie już przygotowywane przez wybitnych szefów kuchni Materiały prasowe
Już po raz czwarty goście Transatlantyku będą mogli jako pierwsi w Polsce obejrzeć filmy z najważniejszych światowych festiwali, uczestniczyć w retrospektywach wybitnych reżyserów, w otwartych debatach, spotkaniach oraz warsztatach z twórcami z całego świata. Na imprezie nie zabraknie również najbardziej smakowitych festiwalowych wieczorów – premierowe dokumenty i filmy fabularne o tematyce kulinarnej, a po nich kolacje tradycyjnie już przygotowywane przez wybitnych szefów kuchni – tak wyglądać będzie sekcja Kina Kulinarnego. Bilety na pokazy, a także szczegółowe kalendarium wszystkich wydarzeń na:
transatlantyk.org
13-14.07 FESTIWAL KWIATÓW JADALNYCH, Dobrzyca koło Koszalina
Tematem przewodnim czwartej już edycji festiwalu będą 'Kwiaty w smaku lilaróż' Materiały prasowe
Tematem przewodnim czwartej już edycji festiwalu będą „Kwiaty w smaku lilaróż”. Oznacza to, że na talerzach gości znajdą się przede wszystkim lawenda, pysznogłówki, róże, fuksje, ale nie tylko, bo odwiedzający Ogrody Hortulus Spectabilis poznają pełną gamę smaków od delikatnych kwiatów dyni, po intensywne i pikantne nasturcje. Za sterami kwiatowej kuchni ponownie stanie szef kuchni restauracji Hotelu Park w Szczecinie Mariusz Siwak. W tegorocznym menu nie zabraknie: risotta, zup, sałatek czy serków, oczywiście z kwiatami jadalnymi, a przepisy na wybrane potrawy będzie można zabrać do domu. hortulus.com.pl
19.07 MONUMENTA CULINARIA GOTHICA, Malbork
Bogdan Gałązka - szef kuchni restauracji w Malborku Paulina JAKÓBIEC/ www.jakobiec.com
Ta degustacyjna kolacja odbywająca się w największym średniowiecznym zamku na świecie zabierze gości w niezwykłą historyczną podróż. Na stołach pojawią się dania szefa kuchni Bogdana Gałązki (czytaj też str. 22) przygotowane wg receptur zaczerpniętych ze starych włoskich ksiąg kulinarnych. Rezerwacje: ewa.uzarewicz@gothic.com.pl
24-27.07 GLADMAT FESTIVAL, Stavanger, Norwegia
Gladmatfestival w Stavanger w Norwegii Materiały prasowe
Jest jednym z najważniejszych wydarzeń letniego sezonu i największym festiwalem żywności w Skandynawii. Skupia ponad 100 małych i dużych producentów świetnego jedzenia oraz lokalnych wystawców.
gladmat.no
Na Gladmatfestival w Stavanger swoje produkty przedstawiają lokalni producenci Materiały prasowe
24-28.07 STRAGUSTO FOOD FESTIVAL, Trapani, Sycylia
Stragusto Food Festival w Trapani na Sycylii Stanislao Savalli/materiały prasowe
To wielkie święto jedzenia. Uczestniczą w nim uliczni sprzedawcy oraz sklepikarze, którzy na malowniczym Piazza Mercato del Pesce na Starym Mieście proponują gościom regionalne przysmaki Sycylii.
stragusto.it
Stragusto Food Festival w Trapani na Sycylii to spotkanie z tradycyjną sycylijską kuchnią Materiały prasowe
Na Piazza Merato del Pesce na Starym Mieście lokalni producenci i restauratorzy proponują gościom regionalne przysmaki Materiały prasowe