Niezwykle popularne latem, do kupienia na straganach czy w marketach. Truskawki są nie tylko wszystkim nam zdane już od dzieciństwa, ale są również pyszne i bogate w składniki odżywcze, które mogą wpływać pozytywnie na nasze zdrowie. Będą idealnym dodatkiem do naszej codziennej diety - można zrobić z nich sernik, podać z bitą śmietaną albo przygotować dżem. Dlatego sprawdź, do czego najlepiej wykorzystać poszczególne odmiany truskawek.
Camarosa
Średnio wczesna, deserowa, o owocach dużych, o stożkowatym kształcie. Ma mocno czerwony kolor i silny połysk. Miąższ truskawki jest bardzo jędrny i soczysty. Owoce są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Dukat
To stara, sprawdzona polska średnio wczesna odmiana o dużych i bardzo dużych, błyszczących owocach koloru czerwonego. Dobra na przetwory i mrożonki.
Elsanta
Wczesna, wyśmienita odmiana deserowa. Ma bardzo duże, jędrne owoce w czerwonym kolorze z połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, kwaskowy, aromatyczny.
Honeoye
Owocuje już pod koniec maja, ma średniej wielkości, jędrne i słodkie owoce. Odmianę tę wykorzystuje się do przyspieszonej uprawy w szklarniach i pod agrowłókninami. Najlepiej smakuje w deserach. Dobrze
znosi transport.
Kent
Jest wczesną odmianą truskawek. Jej owoce mają kształt serca lub szerokiego stożka i są duże. Ich skórka jest czerwona i błyszcząca, a miąższ słodki i soczysty, bardzo aromatyczny. Deserowa, ale nadaje się również na przetwory. Znakomicie znosi transport.
Korona
Średnio wczesna odmiana deserowa, ma bardzo smaczne, lecz delikatne, ładnie pachnące owoce, średniej wielkości lub duże.
Murzynka lub Purpuratka
Zwana też malinówką jest niewielka, ciemnowiśniowa, soczysta i słodka. Owocuje od połowy czerwca. Można z niej robić kompoty i konfitury; nadaje się do zamrażania.
Onebor lub Marmolada
To niezwykle wartościowa i smaczna włoska truskawka deserowa, znana u nas pod dwoma nazwami. Dojrzewa w czerwcu. Owoce osiągają imponującą wielkość i wagę do 14-16 g. Mają przyjemny smak i aromat. Dobrze znoszą też transport nawet na duże odległości.
Pandora
Ma bardzo duże owoce o kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Kształt truskawek jest kulisty lub sercowaty, ich miąższ dość jędrny, aromatyczny i soczysty, winno-słodki. To jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych. Owocuje późno.
Polka
Ta holenderska średnio późna odmiana jest bardzo popularna w Polsce i ma uniwersalne zastosowanie. Owoce ma spore, a ich skórka jest intensywnie czerwona i błyszcząca, miąższ słodki, soczysty i aromatyczny. Odmiana nadaje się do jedzenia na surowo, do przetworów i mrożenia.
Senga Sengana
To odmiana późna. Jej owoce są jaśniejsze od murzynek, średniej wielkości, o wydłużonym kształcie. Idealne do mniej słodkich przetworów. Źle znoszą transport i dłuższe przechowywanie.