Ci, którzy kochają polskie naturalne produkty i rodzimą kuchnię, będą mogli zrobić znakomite zakupy – stoiska wystawców zajmą tym razem całą płytę Starego Miasta. Organizatorami festiwalu są Gieno Mientkiewicz i Dariusz Wójcik.
Program festiwalu 21-23.06
Piątek 21.06
od 14 - akcje na Rynku oraz Dzień Partnerów
- połączone degustacje Partnerów dla szerokiej publiki: kawa i ser/konfitury i ser/przekąski wędliny
- zabawa dla dzieci i dorosłej publiczności
- poczęstunki: lody o smaku serów, cydrów, mufinki serowe, przekąski wędliniarskie
- Wielki Poczęstunek dla szerokiej publiczności daniem z makaronu z serowym sosem
- pokaz kulinarny "2 traktory i 4 kucharzy"
- wielki show gotowania "Sery - ogień - dym"
- pokazy pieczenia chlebów i robienia past serowych
- animacje teatru ulicznego
Sobota 22.06
10 - otwarcie festiwalu
10 - rozpoczęcie sprzedaży
12-14 - Konkurs 7 serów głównych"
12-18 - spotkania w Kawiarence Festiwalowej z autorami książek i wystawcami
12-18 - plebiscyt publiczności na chleb, ser, najlepszego wystawcę
12 -18 - publiczne pokazy na placu festiwalu
pieczenie pieczywa
robienie pierogów
wyrabianie sera
animacje teatru ulicznego.
19 - zamknięcie stoisk festiwalowych - czynna pozostanie Kawiarenka Festiwalowa
Niedziela 23.06
10 - otwarcie stoisk
11 -16 - publiczne pokazy na placu Festiwalu
pieczenie pieczywa
robienie pierogów
wyrabianie sera
11-16 - spotkania w Kawiarence Festiwalowej
16-17 - głoszenie wyników konkursów i zakończenie Festiwalu
chlebwinoser.pl