Ogony wołowe w liściu kapusty włoskiej (Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom)Ogony wołowe w liściu kapusty włoskiej (Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom) ew

W czasach Moniuszki w pomieszczeniach restauracji Opasły Tom, należącej do warszawskich restauratorów Agnieszki i Marcina Kręglickich znajdował się sklep kolonialny Antoniego Stępkowskiego.  Na zapleczu zaś mieścił się pokój śniadaniowy, w którym spotykała się elita Warszawy. Bolesław Prus wspomina o tym miejscu w "Lalce" - U Stępka sporo czasu spędzał bohater powieści Ignacy Rzecki. Z pewnością też tam dzielono się wrażeniami po premierze "Halki" w 1885. Trudno powiedzieć, czy Moniuszko bywał U Stępka, gdyż nie był człowiekiem zbyt majętnym. Ale jego publiczność i owszem. 

Chłodnik na soku z małosolnych ogórków (Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom)Chłodnik na soku z małosolnych ogórków (Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom) ew

Styl XIX-wiecznej kuchni był mieszanką różnych wpływów, nawiązywał m.in. do kuchni francuskiej. Jadano więc i foie gras, i bliny. - Dlatego w naszym menu znalazły się m.in. rólada z głowizny z budyniem z czerwonej kapusty na kwaśno, rosół na rurze wołowej oraz chłodnik na soku z ogórków małosolnych, a także jesiotr z płatkami słoniny z rumianym sosem rybnym, ogony wołowe w liściu kapusty oraz kalteszale - deser na piwie z rabarbarowym zefirem - mówi Agnieszka Kręglicka.

Serdecznie zapraszamy miłośników kuchni dawnej i wielbicielki muzyki Stanisława Moniuszki. 

Rólada z głowizny wieprzowej(Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom)Rólada z głowizny wieprzowej(Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom) ew

Autorami dań, które znalazły się w tym wyjątkowym menu Opasłego Tomu są Flavia Borawska, szefowa kuchni tej restauracji oraz Maciej Nowicki wybitny kucharz historyczny, specjalizujący się w rekonstrukcji polskich kulinariów, na co dzień szefujący w Villa Intrata w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. 

Kalteszale na piwie i zefir rabarbarowy (Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom)Kalteszale na piwie i zefir rabarbarowy (Menu Moniuszkowskie, restauracja Opasły Tom) ew