14.01-24.02 Słowacja - Festiwal Sztuki Restauracyjnej
Rozpoczął się właśnie festiwal najlepszych słowackich restauracji - już po raz siódmy. Mamy aż półtora miesiąca, by je odwiedzić i spróbować potraw przygotowanych specjalnie na to wydarzenie. Każdy z biorących udział w festiwalu lokali przygotowuje specjalne menu. Znajdą się w nim trzy rodzaje dań: kultowe dla restauracji, przygotowane z lokalnych sezonowych produktów oraz wybrane przez szefa kuchni z bieżącej karty. Możemy zjeść dwu-, trzy- lub czterodaniowy posiłek. Każdy z nich w cenie niższej niż zwykle (w Bratysławie i jej okolicy zapłacimy od 18 do 33 euro, w pozostałych restauracjach od 16 do 33 euro).
zimnyfestivaljedla.sk
16-19.01 Sylt, Niemcy Gourmet Festival Sylt
W tym roku odbędzie się dwudziesta edycja festiwalu dla smakoszy. Jak co roku na piękną wyspę przyjedzie wielu utalentowanych szefów kuchni i znani producenci win;
gourmet-festival-sylt.de
18-19.01 Amsterdam, Holandia - Whisky Weekend
Ponad trzydziestu wystawców whisky zaprezentuje swoje najnowsze produkty. Festiwalowym miejscem będzie kościół Posthoorn przekształcony w Whisky Walhalla;
lbwhiskyweekendamsterdam.nl
19-20.01 Sarlat, Francja - Święto trufli i foie gras
Odbędzie się ono w regionie Périgord po raz siódmy. Goście na warsztatch kulinarnych będą mogli nauczyć się przyrządzać te luksusowe produkty;
sarlat-tourisme.com
23.01-10.02 Madryt, Hiszpania - Gastrofestival
Trwa 19 dni i bierze w nim udział 450 instytucji! Okazja do odkrycia związków między sztuką kulinarną a plastyką, literaturą, muzyką, modą, teatrem i fotografią;
gastrofestivalmadrid.com
25.01-3.02 Dosson koło Treviso, Włochy - Festa Del Radicchio Rosso
Czyli święto czerwonej cykorii uprawianej w okolicach Treviso. Warzywo to cenione jest w całych Włoszech, warto więc sprawdzić, jak smakuje;
ventiesagre.it
25-27.01 Amsterdam, Holandia - Food Soul Festival
Zlot food trucków serwujących dania ze wszystkich zakątków świata;
iamsterdam.com
26-27.01 Paryż, Francja - Fête de la Coquille Saint-Jacques
Wielbiciele małży św. Jakuba (ale także innych owoców morza oraz ryb) spotkają się na placu Abbesses w paryskiej dzielnicy Montmartre. Morska (bretońska) bryza zapewniona;
informacje na FB.