Bakłażany nadziewane mięsem i marchewką z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi Przyrządzanie: 45 minut Dla 4 osób 2 nieduże bakłażany oliwa marchewka pomidor cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki oregano 500 g mielonego mieszanego mięsa pół papryczki chili oliwa sól, pieprz 2 gałązki pomidorków koktajlowych 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego natka pietruszki do dekoracji Bakłażany kroimy na pół, miąższ nacinamy na krzyż, posypujemy solą. Układamy na ręczniku kuchennym wnętrzem do dołu, odstawiamy na 10 minut. Osączamy z wody. Miąższ lekko wydrążamy, odkładamy. Wnętrze bakłażanów skrapiamy oliwą, układamy w brytfannie. Pieczemy 5-8 minut w 175 st. Miąższ bakłażanów, marchewkę, pomidor, cebulę i czosnek drobno kroimy. Wkładamy na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypujemy oregano, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy mielone mięso i posiekaną papryczkę chili, mieszamy. Smażymy na rumiano. Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy nim podpieczone bakłażany. Pomidorki koktajlowe smarujemy oliwą i delikatnie solimy. Układamy obok bakłażanów, wlewamy bulion. Pieczemy 15-20 minut w tej samej temperaturze. Dekorujemy natką. Przyrządzanie: 45 minut Dla 4 osób 2 nieduże bakłażany oliwa marchewka pomidor cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki oregano 500 g mielonego mieszanego mięsa pół papryczki chili oliwa sól, pieprz 2 gałązki pomidorków koktajlowych 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego natka pietruszki do dekoracji Bakłażany kroimy na pół, miąższ nacinamy na krzyż, posypujemy solą. Układamy na ręczniku kuchennym wnętrzem do dołu, odstawiamy na 10 minut. Osączamy z wody. Miąższ lekko wydrążamy, odkładamy. Wnętrze bakłażanów skrapiamy oliwą, układamy w brytfannie. Pieczemy 5-8 minut w 175 st. Miąższ bakłażanów, marchewkę, pomidor, cebulę i czosnek drobno kroimy. Wkładamy na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypujemy oregano, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy mielone mięso i posiekaną papryczkę chili, mieszamy. Smażymy na rumiano. Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy nim podpieczone bakłażany. Pomidorki koktajlowe smarujemy oliwą i delikatnie solimy. Układamy obok bakłażanów, wlewamy bulion. Pieczemy 15-20 minut w tej samej temperaturze. Dekorujemy natką.