Przypomnijmy, że główne zalety tzw. zdrowych tłuszczów to korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz prawidłową pracę mózgu i oczu. Ale 35% rodaków o tym nie wie.
Co gorsze, 32% z nas błędnie określa produkty żywnościowe, w których znajdują się te dobre tłuszcze. Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 uczestnicy badania wskazywali m.in. masło (13%), żółty ser (6%), smalec (5%), boczek (4%), śmietanę (3%) i herbatniki (1%), czyli produkty, które obfitują w szkodliwe tłuszcze nasycone, których spożywanie należy ograniczać!
- Polacy spożywają za dużo produktów zwierzęcych zawierających tłuszcze nasycone oraz produktów, w których znajdują się niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne. Z kolei spożywają za mało korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których głównym źródłem są ryby (Polska plasuje się na jednym z ostatnich miejsc w Europie pod względem ich spożycia). Nieco lepiej wygląda spożycie kwasów tłuszczowych omega-6, ponieważ zwiększyło się spożycie olejów roślinnych. Jednak dysproporcja w spożyciu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest również niekorzystna dla zdrowia - mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Tłuszcze w naszej diecie - najważniejsze wskazówki
1. Pijcie mleko o mniejszej zawartości tłuszczu - 1,5% lub 2%.
2. Spożywajcie chude wędliny.
3. Do smażenia używajcie oleju rzepakowego, a do sałatek oliwy.
4. Zastępujcie smażone mięso pieczonym lub duszonym mięsem drobiowym.
5. Spożywajcie mniej tłustych serów.
6. Śmietanę zastępujcie jogurtem naturalnym.
7. 2-3 razy w tygodniu jedzcie ryby, w tym tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś), ale nie zapominajcie o tuńczyku, który również jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
9. Ograniczcie do minimum potrawy typu fast food.
10. Ograniczcie spożywanie ciasta francuskiego, ciastek oraz słodyczy.
11. Bądźcie aktywni fizycznie!