Przewodnik Michelin zawiera najbardziej znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji. Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla lokalu dużym wyróżnieniem, jednak marzeniem każdego restauratora pozostaje Gwiazdka Michelin. W 2013 r. ten zaszczyt przypadł w udziale warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Był to ogromny sukces, gdyż najważniejsze wyróżnienie Michelin zostało przyznane w Polsce po raz pierwszy.

W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny

Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek)

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w następnych latach. Jednak Gwiazdki Michelin nie otrzymuje się dożywotnio - jeżeli inspektorzy podczas kolejnych wizyt w lokalu stwierdzą, że nie zachowuje on poziomu, za który został wyróżniony, mogą odebrać tytuł.

Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe" pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które wcześniej nie znalazły się w publikacji.