Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) norma dla dorosłego to do 5 g soli dziennie, a Polacy spożywają nawet 3 razy więcej soli niż jest to zalecane! Za dużo soli znajduje się w diecie aż 99% Polaków. Wyniki badania TNS OBOP wskazują, że 70% Polaków wie o tym, że nadmiar soli w diecie ma negatywny wpływ na zdrowie, niestety aż 27% naszych rodaków zawsze lub bardzo często dosala potrawy jeszcze zanim ich spróbuje.

Tymczasem choroby serca i układu krążenia to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 100 tysięcy osób. Umieralność z powodu chorób serca jest w Polsce nawet o 50-70% wyższa niż w krajach Unii Europejskiej. Lekarze podkreślają, że ryzyko zachorowania zwiększa m.in. nieprawidłowa dieta, w której znajduje się zbyt duża ilość soli, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans.

-  Głównym źródłem sodu w pożywieniu jest sól kuchenna, która występuje w przetworzonych produktach spożywczych. Bardzo dużo soli znajduje się w pieczywie, potrawach z mięsa, wędlinach, serach i daniach typu fast food. Polacy dodają ją także do posiłków przygotowywanych w domach, np. podczas doprawiania zup i sosów oraz gotowania ziemniaków, ryżu czy makaronu. Niestety, dodatkowo wiele osób dosala potrawy na talerzu przed ich spróbowaniem. A przecież od słonego smaku można odzwyczaić się w zaledwie 48 godzin - mówi dr hab. inż. Krystyna Rejman, adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Niepokojące są także dane dotyczące spożycia tłuszczów nasyconych. WHO zaleca, aby dla diety 2000 kcal maksymalne dzienne spożycie tłuszczów na osobę wynosiło 67 g, w tym jak najmniej tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans. Tymczasem średnie dzienne spożycie tłuszczów w Polsce jest wciąż zbyt wysokie i wynosi aż 100 g na osobę.

Odpowiedzią niektórych producentów żywności na apel WHO o ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli oraz cukru jest Międzynarodowy program "Choices", w Polsce znany pod nazwą "Wiem, co wybieram". Logo "Wiem, co wybieram" umieszczone na opakowaniu oznacza, że zawartość soli, cukru i tłuszczów w produkcie jest zgodna z zaleceniami WHO.