Podczas konkursu spotkacie m.in.:
- Loica Malfait, dyrektora akademickiego jednej z najsłynniejszych kulinarnych uczelni na świecie Le Cordon Bleu.
- Michaela Wignalla, gwiazdkowego szefa z restauracji The Latymer (Surrey).
- Marka Poyntona z restauracji Alimentum w Cambridge.
- Grzegorza Parczewskiego, właściciela restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, szefa Akademii Smaku.
- Grzegorza Olejarkę, obecnie właściciela własnej firmy cateringowej Olejarka Creative Cooking. Pan Grzegorz jest też executive chef dywizji Fine Dinning dla Olivera Paytona, Payton and Byrne w Londynie. Gotował dla brytyjskiej rodziny królewskiej.
- Andrzeja Truchlewskiego - Development Chef Food Solution, Unilever Regional Design Centre.
- Johna Retallicka, gubernatora i wiceprezydenta Guild Craft of Chefs, profesjonalnego sędziego z ramienia WACS. Obecnie jest kierownikiem administracji i rozwoju w Craft Guild of Chefs - Richmond Surrey.
- Jeana Bosa, mistrza kucharskiego Belgii i Francji, prezesa Euro-Toques Polska, twórcę Akademii Molekularnej w Polsce, zdobywcę tytułu "Najlepszy Kucharz Świata". Pracował w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli oraz w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie. Współpracował z Paulem Bocuse. Był szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako i szefem kuchni w Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce, który posiadał w tym czasie 2 gwiazdki w przewodniku Michelin.
- Dariusza Richtera, dyrektora ds. rozwoju w firmie Kuchnie Świata SA.
- Wolfganga Menge - prezydenta EuroToque Niemcy.
Prestiż Konkursu Trendy Chef podkreśla fakt, że został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 i otrzymał akredytacje WACS na 2012 r. Uzyskał również poparcie wśród Stowarzyszeń Kucharskich i Cukierniczych z Polski i zagranicy.
Uczestnikami konkursu będą odważni i kreatywni kucharze z najlepszych restauracji głównie z Polski jak i z zagranicy. Kucharze, którzy w swoich restauracjach z pasją kreują dania na najwyższym poziomie wartych gwiazdek Michelin oraz inspirują swoich gości i pozostałą brać kucharską swoimi pomysłami.
Konkurs ten skupia się na odkrywaniu, poznaniu i prezentowaniu nowych talentów kulinarnych, a także na promowaniu osobowości kulinarnych.
- Pragniemy poprzez wspólną wymianę doświadczeń poznawać tradycję kuchni polskiej i umiejętnie dostosować ją do nowoczesności - mówią organizatorzy. - Dzięki temu stworzymy bogate źródło informacji, które stanie się doskonałą bazą do tworzenia nowoczesnych aranżacji dań i deserów. Chcemy też, żeby nowe trendy na stałe zagościły w naszych restauracjach.
W programie imprezy również pokazy kulinarne i cukiernicze, degustacje win, pokazy latte art i sztuki parzenia kawy i wiele, wiele innych atrakcji.
TPDW & Slow Food Polska Convivium Gruczno przedstawi (wystawy w zielonych namiotach ogrodu hotelowego):
- Prezentacje i dania z produktów slow food i regionalnych - Maciej Nowicki i Jerzy Poznański
- Wędliny z Rancza Słończ
- Myśliwiec ze Śliwic z dziczyzną
- Rolmięs z Łabiszyna - Ekologiczna wieprzowina Złotnicka Pstra
- Arseniuk spod Torunia, grzyby i sosy
- Grzyby z Wioski Grzybowej w Krzywogońcu
- Izydorczyk
- Zioła naturalne z naszego otoczenia - prezentacje i informacje.
- Nalewki
- Sery: Ranczo Frontiera, Tomasz Strubiński ( kozie sery z Kaszub), Wojtek Komperda (oscypki)
Ogłoszenie wyników podczas Uroczystego Wieczoru Kulinarnego Trendy Chef 2013 - w sobotę o godzinie 20.
Więcej informacji o konkursie, jego uczestnikach, cenach wejściówek oraz programie imprezy znajdziecie na stronie trendychef.eu.