Uczestnicy kolejnej Kulinarnej Akcji Bezpośredniej organizowanej przez Slow Food Warszawa dowiedzą się, co to takiego "pogrzeb śledzia", czym różnią się śledzie pocztowe od matiasów i czy śledź zielony to śledź z pietruszką. Eksperci opowiedzą m.in. o tym, jak rozpoznać czy śledź jest świeży, jak go sprawić oraz z czym serwować. Spotkanie poprowadzi znany dziennikarz kulinarny Paweł Loroch a o śledziach opowiedzą: Hanna Szymanderska - jedni mówią, że papieżyca, inni - królowa polskich kulinariów.Autorka kilkudziesięciu książek kucharskim, w tym jednej w całości poświęconej śledziom. Przyznaje się publicznie, że "ze słodyczy najbardziej lubi śledzie". Ewa Olejniczak - szefowa wszystkich szefów (kuchni), gwiazda hotelowej gastronomii. Obecnie w warszawskim hotelu InterContinental. Śledzia na salony i do hotelowego menu wprowadziła podczas pracy w hotelu Sheraton w Sopocie, gdzie była najmłodszą kobietą na stanowisku executive chefa. Ewa Szafranowicz - cz łonkini warszawskiego Slow Foodu, z wykształcenia antropolog. Niestrudzona poszukiwaczka smaków lokalnych i sezonowych, autorka kilkuset recenzji restauracji. Zakochana w śledziach bez pamięci.

W trakcie spotkania przewidziano degustację porównawczą śledzi w różnej postaci - świeżych, wędzonych oraz solonych w trzech różnych wersjach. Akcja odbywa się w ramach cotygodniowego targu, który 23 marca startuje w Nowym Teatrze przy Madalińskiego 10/16. Bilety: 10 zł oraz 5 zł dla cz łonków Slow Food Warszawa. slowfood.waw.pl facebook.com/SlowFoodWarszawa