Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Szakszuka mocno pomidorowa – składniki:

  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów (poza sezonem z puszki)
  • papryczka chili
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • kolendra lub bazylia do podania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Szakszuka mocno pomidorowa – przygotowanie krok po kroku:

1. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę.

2. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył.

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.

Przepis: Dominika Wójciak