Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szakszuka mocno pomidorowa – składniki:
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 kg dojrzałych pomidorów (poza sezonem z puszki)
- papryczka chili
- łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- kolendra lub bazylia do podania
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Szakszuka mocno pomidorowa – przygotowanie krok po kroku:
1. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.
Przepis: Dominika Wójciak
