Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Papryki faszerowane pomidorowym ryżem – składniki:

  • 6 małych papryk (np. białych)
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 100 g ryżu basmati
  • 4 łyżki oleju rzepakowego papryczka chili
  • 15 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki
  • cynamonu
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić papryki faszerowane pomidorowym ryżem:

1. Papryki myjemy, suszymy i smarujemy cienką warstwą oleju.

2. Układamy na blasze i pieczemy 25 minut w 200 st. Studzimy.

3. Obieramy cebulę i czosnek. Czosnek ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Chili i cebulę drobno siekamy. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę.

4. Do garnka wlewamy pozostały olej, wkładamy cebulę i chili, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, 1/2 łyżeczki soli oraz cynamon, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory i rodzynki, wlewamy 125 ml wody, gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.

5. Upieczone papryki kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i nadmiar soku, napełniamy pomidorowym ryżem. Posypujemy listkami bazylii.
Przepis: Dominika Wójciak