Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut
Papryki faszerowane pomidorowym ryżem – składniki:
- 6 małych papryk (np. białych)
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 100 g ryżu basmati
- 4 łyżki oleju rzepakowego papryczka chili
- 15 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki
- cynamonu
- garść listków bazylii
- sól
- pieprz
Jak zrobić papryki faszerowane pomidorowym ryżem:
1. Papryki myjemy, suszymy i smarujemy cienką warstwą oleju.
2. Układamy na blasze i pieczemy 25 minut w 200 st. Studzimy.
3. Obieramy cebulę i czosnek. Czosnek ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Chili i cebulę drobno siekamy. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę.
4. Do garnka wlewamy pozostały olej, wkładamy cebulę i chili, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, 1/2 łyżeczki soli oraz cynamon, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory i rodzynki, wlewamy 125 ml wody, gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
5. Upieczone papryki kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i nadmiar soku, napełniamy pomidorowym ryżem. Posypujemy listkami bazylii.
Przepis: Dominika Wójciak