Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Przepis na bakłażany z grilla – składniki:

  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • łyżeczka oregano 
  • 2 podobnej wielkości bakłażany 
  • sok z cytryny 
  • gruboziarnista sól 
  • różowy pieprz 

Jak zrobić bakłażana z grilla: 

1. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę oraz oregano, mieszamy, odstawiamy.

2. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w plastry centymetrowej grubości. 

3. Każdy plaster bakłażana smarujemy marynatą z dwóch stron za pomocą pędzelka i układamy na tacce do grillowania (w ten sam sposób możemy grillować bakłażany na grillowej patelni). 

4. Grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, uważając, żeby bakłażany się nie przypaliły – najlepiej ustawić tackę z nimi na boku grilla, gdzie temperatura jest nieco niższa niż pośrodku rusztu.

5. Po upieczeniu bakłażany przekładamy na półmisek, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i różowym pieprzem. 

Przepis na bakłażana z grilla – sprawdzone porady: 

  • Jeśli zależy nam na tym, by podczas grillowania/smażenia plastry bakłażana chłonęły mniej tłuszczu, przed smażeniem posypmy je solą, poczekajmy 10 minut, aż puszczą sok, wytrzyjmy je ręcznikiem papierowym i dopiero grillujmy.
  • Gotowe bakłażany możemy po upieczeniu posypać okruchami sera feta albo podać z sosem jogurtowo-sezamowym – jogurt mieszamy z łyżką sezamowej pasty tahini, sokiem z cytryny, solą oraz posiekaną natką pietruszki. 
  • Z grillowanych plastrów bakłażana warto też przygotować faszerowane roladki. Świetnym nadzieniem do nich może być np. śmietankowy serek ziołowy, delikatna ricotta albo pasta z pieczonej papryki i prażonych włoskich orzechów.  
  • Bakłażany możemy również grillować bezpośrednio na ruszcie, wtedy do pieczenia wybieramy niewielkie, smukłe bakłażany, przecinamy je wzdłuż na pół, miąższ nacinamy nożem w kratkę, solidnie smarujemy marynatą, odstawiamy na 20 minut, a następnie pieczemy najpierw przez 5 minut, układając je na ruszcie ponacinaną stroną, a następnie odwracamy i pieczemy 10-15 minut z drugiej strony.