Na keksówkę
Przygotowanie: 70 minut

Chlebek z cukinii – składniki: 

  • 450 g cukinii 
  • 3 dymki
  • olej do smażenia
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • gałka muszkatołowa  
  • 200 g twarogu 
  • 100 g fety 
  • 4 łyżki startego parmezanu 
  • 5 jajek 
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić chleb z cukinii:

1. Cukinię płuczemy, osuszamy ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach.

2. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy.

3. Skrapiamy patelnię olejem (ok. 1 łyżki) i na średnim ogniu 3-4 minuty podsmażamy startą cukinię z posiekaną dymką. Całość przekładamy na sito do odsączenia.

4. W misce mieszamy szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy z twarogiem, następnie z pokruszoną fetą, parmezanem i duszonymi warzywami. Na koniec doprawiamy masę solą oraz pieprzem.

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st.  Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. 

6. Jajka rozdzielamy do osobnych misek na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do masy na chlebek, mieszamy, następnie ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki. 

7. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy co najmniej 10 minut i wyjmujemy z formy na kratkę i pozostawiamy, żeby chlebek całkiem wystygł.