Na keksówkę
Przygotowanie: 70 minut
Chlebek z cukinii – składniki:
- 450 g cukinii
- 3 dymki
- olej do smażenia
- 300 g mąki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- 200 g twarogu
- 100 g fety
- 4 łyżki startego parmezanu
- 5 jajek
- sól
- pieprz
Jak zrobić chleb z cukinii:
1. Cukinię płuczemy, osuszamy ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach.
2. Dymkę wraz ze szczypiorem siekamy.
3. Skrapiamy patelnię olejem (ok. 1 łyżki) i na średnim ogniu 3-4 minuty podsmażamy startą cukinię z posiekaną dymką. Całość przekładamy na sito do odsączenia.
4. W misce mieszamy szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy z twarogiem, następnie z pokruszoną fetą, parmezanem i duszonymi warzywami. Na koniec doprawiamy masę solą oraz pieprzem.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Jajka rozdzielamy do osobnych misek na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do masy na chlebek, mieszamy, następnie ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki.
7. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy co najmniej 10 minut i wyjmujemy z formy na kratkę i pozostawiamy, żeby chlebek całkiem wystygł.
To jest CIASTO chlebowe.
chlebowe bo zawiera mąkę i sól?
Niestety, kulą w płot trafiłeś/aś.
Jak się przypieprzać, to przynajmniej upewnij się, że masz o co. Pierwszy z brzegu wynik:
sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Cukinia-cukinii-ale-dynia-dyni;17955.html
Słowniki piszą ludzie, ludzie są omylni, a to nawet nie jest hasło, tylko porada językowa autorstwa bodajże tej pani co to ją nam na myśli.
Cukinia wymawia się jak dynia, nie jak Dania. Wymowa cukińja jest hiperpoprawna, czyli NIEpoprawna.
Miło mi, że mogłem pomóc.
Bzdura. Zalecam słownik.
powodzenia, daj znać, czy przepis się sprawdził, czekam na Twoje wrażenia:)
Ja robię z cukini "burgery" - nazwa z powodu kształtu. Piekę je na blaszce w piekarniku. Mam odpowiednie krążki, foremki. Zeby uzyskać dobrą konsystencję trzeba odcisnąć sok, który powstaje po użytkowaniu i pozwoleniu cukini. Przepisu nie mam. Robię różnie. A to z tarkowanyym serem żółtym, a to z cieciorka z puszki itp itd. Można powyższy przepis zmodyfikować.
Dzizus, co za głupia korektura automatyczna. Napisałam " po starkowaniu i posoleniu", a nie użytkowaniu i pozwoleniu. :)
Mam pół olbrzymiej cukini, z którą nie wiadomo co zrobić?! To może jednak