Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 25 minut
Bakłażany z grilla z serem mozzarella – składniki:
- 2 malinowe pomidory
- 2 bakłażany
- 3 łyżki oliwy
- 200 g twardej mozzarelli
- garść listków świeżej bazylii
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Jak zrobić bakłażana z grilla z mozzarellą:
1. Pomidory myjemy, kroimy w grubą kostkę i odsączamy na sicie z nadmiaru soku (sok wypijamy). Przed krojeniem, możemy je też obrać ze skórki, polewając wcześniej wrzątkiem.
2. Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek, wraz ze skórką, na plastry grubości 1-1,5 cm.
3. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Część listków bazylii siekamy, resztę pozostawiamy do dekoracji.
5. Plastry bakłażana smarujemy za pomocą pędzelka z dwóch stron oliwą, układamy na tacce do grillowania, solimy i pieczemy kilka minut z jednej strony. Następnie tackę zdejmujemy z żaru, plastry bakłażana odwracamy na drugą stronę, na podpieczonej stronie układamy kawałki pomidorów, posiekane listki bazylii oraz plasterki lub garstkę startej mozzarelli i umieszczamy tackę na ruszcie jeszcze na kilka minut, aby pomidory się podgrzały, a ser roztopił.
6. Gotowe bakłażany przekładamy na talerz, oprószamy mielonym pieprzem, dekorujemy bazylią i podajemy.
Przepis grillowanego bakłażana – sprawdzone porady:
- Grillowane bakłażany z mozzarellą możemy podać:
– z salsą pomidorową (posiekane pomidory, czosnek, oliwa, sól);
– z czosnkowymi grzankami z grillowanego chleba lub pszennej bułki;
– z grzankami posmarowanymi bazyliowym pesto.
- Zanim zaczniemy grillować bakłażana pokrojone plastry warto lekko posolić, odstawić na 15 minut i po upływie wyznaczonego czasu usunąć papierowym ręcznikiem wydzielający się na ich powierzchni sok – ten zabieg sprawi, że bakłażan podczas pieczenia ładniej się zrumieni, nie będzie gąbczasty i będzie chłonął mniej tłuszczu. Poza tym wcześniejsze posolenie – zwłaszcza mniej dojrzałych owoców – spowoduje, że wraz z nadmiarem wody pozbędziemy się goryczki.

Z własnego ogródka?
Aaa, no tak, "mięso" dla goło_dup_ców! :)