Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 25 minut

Bakłażany z grilla z serem mozzarella – składniki: 

  • 2 malinowe pomidory 
  • 2 bakłażany 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 200 g twardej mozzarelli 
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz 

Jak zrobić bakłażana z grilla z mozzarellą: 

1. Pomidory myjemy, kroimy w grubą kostkę i odsączamy na sicie z nadmiaru soku (sok wypijamy). Przed krojeniem, możemy je też obrać ze skórki, polewając wcześniej wrzątkiem. 

2. Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek, wraz ze skórką, na plastry grubości 1-1,5 cm.

3. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

4. Część listków bazylii siekamy, resztę pozostawiamy do dekoracji.

5. Plastry bakłażana smarujemy za pomocą pędzelka z dwóch stron oliwą, układamy na tacce do grillowania, solimy i pieczemy kilka minut z jednej strony. Następnie tackę zdejmujemy z żaru, plastry bakłażana odwracamy na drugą stronę, na podpieczonej stronie układamy kawałki pomidorów, posiekane listki bazylii oraz plasterki lub garstkę startej mozzarelli i umieszczamy tackę na ruszcie jeszcze na kilka minut, aby pomidory się podgrzały, a ser roztopił.

6. Gotowe bakłażany przekładamy na talerz, oprószamy mielonym pieprzem, dekorujemy bazylią i podajemy. 

Przepis grillowanego bakłażana – sprawdzone porady: 

  • Grillowane bakłażany z mozzarellą możemy podać:
    – z salsą pomidorową (posiekane pomidory, czosnek, oliwa, sól);
    – z czosnkowymi grzankami z grillowanego chleba lub pszennej bułki;
    – z grzankami posmarowanymi bazyliowym pesto
  • Zanim zaczniemy grillować bakłażana pokrojone plastry warto lekko posolić, odstawić na 15 minut i po upływie wyznaczonego czasu usunąć papierowym ręcznikiem wydzielający się na ich powierzchni sok – ten zabieg sprawi, że bakłażan podczas pieczenia ładniej się zrumieni, nie będzie gąbczasty i będzie chłonął mniej tłuszczu. Poza tym wcześniejsze posolenie – zwłaszcza mniej dojrzałych owoców – spowoduje, że wraz z nadmiarem wody pozbędziemy się goryczki.