Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Camembert z grilla z boczkiem – składniki:
- 4 małe krążki sera typu camembert (najlepiej o wadze 120 g)
- 200-250 g surowego wędzonego boczku w plastrach
- kromki bagietki
- masło
Jak zrobić ser camembert z grilla w boczku:
1. Odwinięte z opakowania serki zawijamy w cienkie plastry boczku. Warstwa boczku nie musi być gruba, ważne tylko, żeby była szczelna, by roztopiony ser nie mógł wyciec z sakiewki zrobionej z wędliny.
2. Tak przygotowane krążki sera układamy na niezbyt gorącym ruszcie – chodzi o to, żeby boczek ładnie się przyrumienił i pozostał chrupiący, a się nie spalił.
3. Po kilku minutach przekładamy ser na drugą stronę i ponownie przypiekamy. Czas grillowania sera zależy od temperatury rusztu, ale też od wielkości krążka.
3. Kiedy ser się piecze, przygotowujemy grzanki: pokrojone na kromki bagietki smarujemy masłem z obu stron i opiekamy na grillu, uważając, żeby się nie przypaliły.
4. Po 10-12 minutach serki powinny być już gotowe – przekładamy je na deskę lub od razu na talerze i podajemy z grzankami oraz lekką sałatką, np. z rukoli lub roszponki.
Camembert z grilla z owocami
Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Camembert z grilla z owocami – składniki:
- 2 krążki sera typu camembert
- mielony czarny pieprz
- gałązki tymianku (opcjonalnie)
- 200 ml konfitury żurawinowej
- garść czarnych i czerwonych porzeczek
- kilka orzechów pekan
- kromki bagietki
- masło
Jak przygotować camembert z grilla:
1. Jeśli krążki cameberta zapakowane są w folię aluminiową wyściełaną pergaminem, to pieczemy je w tym opakowaniu. Jeżeli jednak kupione sery zawinięte są w folię, to sami musimy przygotować pakieciki do zapiekania: dwa arkusze papieru do pieczenia lekko skrapiamy wodą, mniemy w dłoniach i rozprostowujemy – dzięki temu zabiegowi łatwiej będzie uformować pakieciki. Następnie przygotowujemy dwa kawałki foli aluminiowej takiej wielkości, żeby można było w nie zawinąć serki.
2. Na kawałkach folii aluminiowej kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy sery.
3. Wierzch serków posypujemy świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem (opcjonalnie), możemy je też wcześniej ponacinać nożem w kratkę, ale nie jest to konieczne.
4. Tak przygotowane camemberty zawijamy w papier, a następnie w folię i układamy na rozgrzanym ruszcie. Obok stawiamy na kratce rondelek z żurawiną, żeby konfitura się nieco rozgrzała oraz stała bardziej lejąca i dorzucamy do niej odszypułkowane porzeczki.
5. Przygotowujemy również grzanki: bagietki smarujemy masłem z obu stron i opiekamy na grillu, uważając, żeby się nie przypaliły.
6. Po 10-15 minutach ser jest gotowy do padania – odwijamy go z foli i wraz z papierem do pieczenia przekładamy na deskę lub talerze.
7. Gotowy serek odwijamy, nacinamy w kilku miejscach, polewamy sosem żurawinowym z owocami, posypujemy posiekanymi orzechami i od razu jemy z grzankami.
Przepis na ser camembert z grilla z żurawiną – sprawdzone porady:
- Ser najlepiej grillować w papierowych pakiecikach i w folii aluminiowej albo w opakowaniu producenta (z folii aluminiowej) na grillowych tackach.
- Do podgrzewanej na ruszcie konfitury żurawinowej możemy dodać, zamiast porzeczek, kawałki jabłek lub gruszek.
- Zapiekany camembert – w innej wersji na słodko – świetnie smakuje polany oliwą, miodem, posypany ulubionymi ziołami i orzechami, np. pistacjami lub orzechami włoskimi.
- Camembert warto też przygotować na wytrawnie – polany oliwą, posypany ulubionymi ziołami i zapiekany z powciskanymi w jego wierzch cieniutkimi plasterkami czosnku.