Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Szparagi z grilla – składniki: 

  • 2 pęczki zielonych szparagów 
  • oliwa 
  • gruboziarnista sól morska lub 100 g sera feta 

Jak upiec szparagi na grillu: 

1. Szparagi możemy piec na grillu, układając je na ruszcie porcjami w folii aluminiowej albo nabijając pędy na drewniane szpadki, dlatego przed pieczeniem warto przygotować aluminiowe tacki albo namoczyć przez godzinę w misce z wodą drewniane patyczki do szaszłyków. Ten drugi sposób wydaje mi się lepszy, bo łatwiej będzie nam szparagi obracać na grillu z jednej na drugą stronę.

2. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe, łykowate końcówki (możemy je wykorzystać do bulionu lub do zupy). 

3. Szparagi układamy na stoliku lub desce do krojenia w szeregach po 7-8 sztuk i przekłuwając je w dwóch miejscach (u góry i bliżej dołu), nadziewamy na patyczki do szaszłyków (tutaj: jak nadziać szparagi na szpadki). 

4. Tak przygotowane szparagi nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie, starając się, aby ich główki znalazły się w chłodniejszym miejscu poza żarem. 

5. Pieczemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu, odwracamy na drugą stronę, dopiekamy jeszcze 4-5 minut i podajemy posypane solą lub pokruszonym serem feta.

Przepis na zielone szparagi z grilla – sprawdzone porady: 

  • W podobny sposób przygotowujemy szparagi w folii. Umyte i oczyszczone pędy nacieramy oliwą i układamy w aluminiowych łódeczkach lub na tacce. Pieczemy po kilka minut z każdej strony, obracając szparagi, np. szczypcami.
  • Do szparagów na grilla możemy przygotować aromatyczną marynatę: obieramy dwa ząbki czosnku, przeciskamy je przez praskę, dodajemy do nich 2 łyżki oliwy oraz łyżkę soku z cytryny, mieszamy i powstałą marynata smarujemy szparagi przed pieczeniem.