Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Jajka po turecku (çilbir) – składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- sól
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego koperku lub natki
- 4 łyżki masła
- łyżeczka chilli w płatkach
- duża szczypta wędzonej papryki
- 4 jajka prosto z lodówki*
- 70 ml octu spirytusowego 10%
- pieczywo
Jak zrobić jajka po turecku (çilbir):
1. Jogurt mieszamy ze szczyptą soli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz łyżeczką koperku (lub natki) i przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy, żeby składniki się przegryzły.
2. W tym czasie w małym rondelku rozgrzewamy masło, aż zacznie pachnieć i nabierze złotego koloru, wtedy szybko zdejmujemy z ognia, dorzucamy płatki chilli, wędzoną paprykę i odstawiamy (trzymamy w cieple).
3. Do garnka wlewamy 2 litry wody i ocet. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, żeby woda tylko lekko wrzała. Do małej miseczki lub filiżanki wbijamy jajko. Wrzącą wodę delikatnie mieszamy łyżką, by powstał wir i w sam jego środek, z możliwie najniższej wysokości, ostrożnie wlewamy jajko. Jajko gotujemy ok. minuty, a w tym czasie wbijamy do filiżanki kolejne jajko. Ugotowane jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na przygotowanym wcześniej jogurcie. Kolejne jajka gotujemy w ten sam sposób.
4. Gotowe danie posypujemy pozostałym koperkiem i polewamy aromatyzowanym masłem. Podajemy z pieczywem.
*Jajka powinny być prosto z lodówki lub dobrze schłodzone – dzięki temu białko we wrzątku szybko się zwiąże, a żółtko nie zdąży się ogrzać i pozostanie płynne.
Jedyna zmiana jaką znalazłem to masło, chatgpt podał 20-50 g a tutaj jest 20-60 g
może dlatego że jest to klasyczny przepis który wszędzie wygląda tak samo? ;)
a może dlatego, że chat GPT ma dostęp do Wyborczej lub do tego samego źródła, z którego korzystała autorka tego tekstu?