Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Jajka po turecku (çilbir) – składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku lub natki
  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka chilli w płatkach
  • duża szczypta wędzonej papryki
  • 4 jajka prosto z lodówki*
  • 70 ml octu spirytusowego 10%
  • pieczywo

Jak zrobić jajka po turecku (çilbir):

1. Jogurt mieszamy ze szczyptą soli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz łyżeczką koperku (lub natki) i przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy, żeby składniki się przegryzły.

2. W tym czasie w małym rondelku rozgrzewamy masło, aż zacznie pachnieć i nabierze złotego koloru, wtedy szybko zdejmujemy z ognia, dorzucamy płatki chilli, wędzoną paprykę i odstawiamy (trzymamy w cieple). 

3. Do garnka wlewamy 2 litry wody i ocet. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, żeby woda tylko lekko wrzała. Do małej miseczki lub filiżanki wbijamy jajko. Wrzącą wodę delikatnie mieszamy łyżką, by powstał wir i w sam jego środek, z możliwie najniższej wysokości, ostrożnie wlewamy jajko. Jajko gotujemy ok. minuty, a w tym czasie wbijamy do filiżanki kolejne jajko. Ugotowane jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na przygotowanym wcześniej jogurcie. Kolejne jajka gotujemy w ten sam sposób.  

4. Gotowe danie posypujemy pozostałym koperkiem i polewamy aromatyzowanym masłem. Podajemy z pieczywem. 

*Jajka powinny być prosto z lodówki lub dobrze schłodzone – dzięki temu białko we wrzątku szybko się zwiąże, a żółtko nie zdąży się ogrzać i pozostanie płynne.