Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Grillowany ser – składniki:

  • 400 g sera halloumi (może być także bundz lub serek typu oscypek)
  • garść świeżej posiekanej mięty
  • czerwona papryczka chilli

Do podania:

  • kromki bagietki
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • listki szałwii (opcjonalnie)

Jak grillować ser halloumi:

1. Ser kroimy na plastry o grubości centymetra, nadziewamy na zwilżone szpadki, posypujemy posiekaną miętą oraz papryczką chilli i grillujemy (na patelni lub na grillu, na tacce aluminiowej) po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni.

2. Kromki pieczywa nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy z obu stron oliwą, układamy na bagietkach listki szałwii (opcjonalnie) i grillujemy obok sera.

3. Halloumi od razu podajemy wraz z grzankami, ale możemy też ułożyć je na sałatce albo podać z sezonowymi owocami lub konfiturą, np. z dżemem rabarbarowym lub chutneyem z rabarbaru.