Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Grillowany ser – składniki:
- 400 g sera halloumi (może być także bundz lub serek typu oscypek)
- garść świeżej posiekanej mięty
- czerwona papryczka chilli
Do podania:
- kromki bagietki
- oliwa
- ząbek czosnku
- listki szałwii (opcjonalnie)
Jak grillować ser halloumi:
1. Ser kroimy na plastry o grubości centymetra, nadziewamy na zwilżone szpadki, posypujemy posiekaną miętą oraz papryczką chilli i grillujemy (na patelni lub na grillu, na tacce aluminiowej) po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni.
2. Kromki pieczywa nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy z obu stron oliwą, układamy na bagietkach listki szałwii (opcjonalnie) i grillujemy obok sera.
3. Halloumi od razu podajemy wraz z grzankami, ale możemy też ułożyć je na sałatce albo podać z sezonowymi owocami lub konfiturą, np. z dżemem rabarbarowym lub chutneyem z rabarbaru.