Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Młoda kapusta z koperkiem – składniki:

  • 2 główki młodej kapusty (ok. 800 g) 
  • 2 cebule 
  • duży pęczek koperku 
  • 100 g masła 
  • 2 listki laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • sól 
  • cytryna 
  • szczypta cukru (opcjonalnie) 

Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem: 

1. Z kapusty zdejmujemy 1-2 wierzchnie liście, główkę przecinamy na pół, wycinamy głąb. Tak przygotowaną kapustę szatkujemy tak, jak lubimy – albo drobno, albo na duże kawałki.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy, odkładamy.

3. Masło roztapiamy w dużym garnku (w takim, żeby zmieściła się w nim także pokrojona kapusta) i szklimy na nim cebulę, dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.

4. Kiedy cebula będzie już miękka, ale nie przyrumieniona, przekładamy do garnka pokrojoną kapustę, dodajemy 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli i dusimy na małym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka (10-15 minut). 

5. Następnie dodajemy posiekany koperek, cukier (opcjonalnie), doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz, w razie potrzeby, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

6. Duszoną młodą kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, pajdą dobrego chleba albo z drożdżowym plackiem (to jest naprawdę pyszne).

Przepis na młodą kapustę z koperkiem – sprawdzone porady: 

  • Tę duszoną kapustę możemy przygotować również w wersji z pomidorami. Kiedy kapusta jest już miękka, dodajemy do niej obranego ze skórki, oczyszczonego z nasion i pokrojonego w kosteczkę pomidora lub 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy jeszcze 4-5 minut.  
  • Duszoną młodą kapustę możemy zasmażyć, tzn. dodać do niej pod koniec gotowania zasmażkę przygotowaną z roztopionego masła wymieszanego z łyżką mąki pszennej. Wtedy danie będzie bardziej zawiesiste.