Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Młoda kapusta z koperkiem – składniki:
- 2 główki młodej kapusty (ok. 800 g)
- 2 cebule
- duży pęczek koperku
- 100 g masła
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- cytryna
- szczypta cukru (opcjonalnie)
Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem:
1. Z kapusty zdejmujemy 1-2 wierzchnie liście, główkę przecinamy na pół, wycinamy głąb. Tak przygotowaną kapustę szatkujemy tak, jak lubimy – albo drobno, albo na duże kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy, odkładamy.
3. Masło roztapiamy w dużym garnku (w takim, żeby zmieściła się w nim także pokrojona kapusta) i szklimy na nim cebulę, dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
4. Kiedy cebula będzie już miękka, ale nie przyrumieniona, przekładamy do garnka pokrojoną kapustę, dodajemy 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli i dusimy na małym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka (10-15 minut).
5. Następnie dodajemy posiekany koperek, cukier (opcjonalnie), doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz, w razie potrzeby, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
6. Duszoną młodą kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, pajdą dobrego chleba albo z drożdżowym plackiem (to jest naprawdę pyszne).
Przepis na młodą kapustę z koperkiem – sprawdzone porady:
- Tę duszoną kapustę możemy przygotować również w wersji z pomidorami. Kiedy kapusta jest już miękka, dodajemy do niej obranego ze skórki, oczyszczonego z nasion i pokrojonego w kosteczkę pomidora lub 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy jeszcze 4-5 minut.
- Duszoną młodą kapustę możemy zasmażyć, tzn. dodać do niej pod koniec gotowania zasmażkę przygotowaną z roztopionego masła wymieszanego z łyżką mąki pszennej. Wtedy danie będzie bardziej zawiesiste.