Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zapiekane truskawki z rabarbarem pod chrupiącą posypką – składniki:

  • 4 zamrożone banany
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 180-200 g domowej granoli

Dodatki:

  • 4 łyżki miodu
  • sok z pomarańczy
  • gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana do podania

Jak przygotować zapiekane truskawki z rabarbarem pod chrupiącą posypką:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (włączone: góra i dół).

2. Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki.

3. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości 2 cm.

3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół.

4. Owoce mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy, wkładamy do żaroodpornej formy.

5. Zapiekamy 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy granolą.

6. Podajemy na gorąco z jogurtem.
Przepis: Dominika Wójciak