Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Zapiekane truskawki z rabarbarem pod chrupiącą posypką – składniki:
- 4 zamrożone banany
- 4 łodygi rabarbaru
- 300 g truskawek
- 180-200 g domowej granoli
Dodatki:
- 4 łyżki miodu
- sok z pomarańczy
- gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana do podania
Jak przygotować zapiekane truskawki z rabarbarem pod chrupiącą posypką:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (włączone: góra i dół).
2. Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki.
3. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości 2 cm.
3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół.
4. Owoce mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy, wkładamy do żaroodpornej formy.
5. Zapiekamy 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy granolą.
6. Podajemy na gorąco z jogurtem.
Przepis: Dominika Wójciak