Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szparagi z grilla w boczku – składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 10 plastrów wędzonego surowego boczku
- sól
- oliwa
Jak zrobić zielone szparagi w boczku:
1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe, łykowate końcówki (możemy je wykorzystać do bulionu lub do zupy).
2. Pędy szparagów łączymy w pęczki po 2-3 sztuki i zawijamy razem w plaster boczku.
3. Tak przygotowane szparagi układamy na tacce, lekko oprószamy solą i skrapiamy niewielką ilością oliwy.
4. Tackę układamy na rozgrzanym ruszcie, starając się, aby główki szparagów znalazły się w chłodniejszym miejscu poza żarem i pieczemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Następnie delikatnie odwracamy pakieciki na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 3-4 minuty, aż boczek ładnie się zrumieni.
Przepis na szparagi z grilla z boczkiem – sprawdzone porady:
- Szparagi w boczku przygotujemy także na patelni grillowej albo w piekarniku.
- Nie polecam zawijania w boczek pojedynczych szparagów, bo wtedy wędlina zdominuje smak delikatnego warzywa, a sama przekąska będzie bardzo tłusta.
- Zielone szparagi możemy również grillować zawinięte w szynkę parmeńską lub w inną długodojrzewającą wędlinę, a także bez dodatku wędliny.
- Szparagi z grilla z boczkiem lub szynką świetnie smakują podane z jajkiem sadzonym, kawałkiem grillowanej ryby lub z sałatą z miodowym sosem winegret i truskawkami.