Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Szparagi z grilla w boczku – składniki: 

  • 2 pęczki zielonych szparagów  
  • 10 plastrów wędzonego surowego boczku 
  • sól  
  • oliwa  

Jak zrobić zielone szparagi w boczku:  

1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe, łykowate końcówki (możemy je wykorzystać do bulionu lub do zupy). 

2. Pędy szparagów łączymy w pęczki po 2-3 sztuki i zawijamy razem w plaster boczku.

3. Tak przygotowane szparagi układamy na tacce, lekko oprószamy solą i skrapiamy niewielką ilością oliwy.

4. Tackę układamy na rozgrzanym ruszcie, starając się, aby główki szparagów znalazły się w chłodniejszym miejscu poza żarem i pieczemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Następnie delikatnie odwracamy pakieciki na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 3-4 minuty, aż boczek ładnie się zrumieni.  

Przepis na szparagi z grilla z boczkiem – sprawdzone porady:  

  • Szparagi w boczku przygotujemy także na patelni grillowej albo w piekarniku.
  • Nie polecam zawijania w boczek pojedynczych szparagów, bo wtedy wędlina zdominuje smak delikatnego warzywa, a sama przekąska będzie bardzo tłusta. 
  • Zielone szparagi możemy również grillować zawinięte w szynkę parmeńską lub w inną długodojrzewającą wędlinę, a także bez dodatku wędliny.
  • Szparagi z grilla z boczkiem lub szynką świetnie smakują podane z jajkiem sadzonym, kawałkiem grillowanej ryby lub z sałatą z miodowym sosem winegret i truskawkami.