Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 30 minut marynowanie 

Frytki z batatów z grilla – składniki:

  • 2 duże bataty 
  • 5-6 łyżek oleju roślinnego 
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • łyżeczka kuminu 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 

Jak zrobić frytki z batatów z grilla:  

1. Bataty obieramy, kroimy na duże frytki podobnej wielkości (chodzi o to, by upiekły się w tym samym czasie), przekładamy do miski.

2. Do miski wlewamy olej, dorzucamy przyprawy oprócz soli, całość dokładnie mieszamy dłońmi, żeby przyprawy otuliły bataty i odstawiamy na pół godziny, żeby się zamarynowały.

3. Tak przygotowane bataty przekładamy na tackę aluminiową – możemy ją wyłożyć papierem do pieczenia – i stawiamy na rozgrzanym ruszcie.

4. Słodkie ziemniaki pieczemy 8-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości kawałków), od czasu do czasu przekładając je na drugą stronę za pomocą szczypców. 

5. Gotowe bataty solimy i podajemy do potraw z grilla razem z sałatką albo jako samodzielne danie z ulubionym dipem lub hummusem. 

Przepis na frytki z batatów z grilla – sprawdzone porady: 

  • Bataty znakomicie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki albo z sosem majonezowo-jogurtowym ze świeżo mielonym, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. 
  • Powyższy przepis to tylko jeden z pomysłów przyprawiania słodkich ziemniaków. Do batatów pasują też następujące mieszanki:
    – posiekany świeży rozmaryn, gruboziarnista sól oraz oliwa wymieszana z masłem;
    – majeranek, ostra papryka, czosnek, sól i olej rzepakowy;
    – świeży tymianek, słodka papryka, sól, pieprz oraz oliwa. 
  • Bataty można także upiec postaci plastrów albo w całości – zawinięte w folię aluminiową.