Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 30 minut marynowanie
Frytki z batatów z grilla – składniki:
- 2 duże bataty
- 5-6 łyżek oleju roślinnego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić frytki z batatów z grilla:
1. Bataty obieramy, kroimy na duże frytki podobnej wielkości (chodzi o to, by upiekły się w tym samym czasie), przekładamy do miski.
2. Do miski wlewamy olej, dorzucamy przyprawy oprócz soli, całość dokładnie mieszamy dłońmi, żeby przyprawy otuliły bataty i odstawiamy na pół godziny, żeby się zamarynowały.
3. Tak przygotowane bataty przekładamy na tackę aluminiową – możemy ją wyłożyć papierem do pieczenia – i stawiamy na rozgrzanym ruszcie.
4. Słodkie ziemniaki pieczemy 8-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości kawałków), od czasu do czasu przekładając je na drugą stronę za pomocą szczypców.
5. Gotowe bataty solimy i podajemy do potraw z grilla razem z sałatką albo jako samodzielne danie z ulubionym dipem lub hummusem.
Przepis na frytki z batatów z grilla – sprawdzone porady:
- Bataty znakomicie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki albo z sosem majonezowo-jogurtowym ze świeżo mielonym, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Powyższy przepis to tylko jeden z pomysłów przyprawiania słodkich ziemniaków. Do batatów pasują też następujące mieszanki:
– posiekany świeży rozmaryn, gruboziarnista sól oraz oliwa wymieszana z masłem;
– majeranek, ostra papryka, czosnek, sól i olej rzepakowy;
– świeży tymianek, słodka papryka, sól, pieprz oraz oliwa. - Bataty można także upiec postaci plastrów albo w całości – zawinięte w folię aluminiową.