Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kiełbasą – składniki
- 800 g młodej białej kapusty, np. stożkowej*
- sól
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 pęczka koperku
- 150 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy
- cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- mielony czarny pieprz
- cukier (opcjonalnie)
- sok z cytryny do smaku
Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem i kiełbasą:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy, szatkujemy tak, jak lubimy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 150-250 ml wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, listek laurowy oraz ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. W tym czasie koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, boczek kroimy na paski, kiełbasę na półtalarki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy boczek i kiełbasę i smażymy, żeby tłuszcz się wytopił, a wędlina podsmażyła.
4. Cebulę z boczkiem, kiełbasą i cebulą przekładamy do kapusty, a na patelnię wrzucamy masło.
5. Kiedy masło się rozpuści i zacznie pienić, wsypujemy mąkę i krótko podsmażamy, mieszając rózgą lub rózgą w kształcie kulki, następnie wlewamy na patelnię chochelkę wody spod gotującej się kapusty i cały czas mieszając, robimy zasmażkę.
6. Powstały sos przelewamy do kapusty, dodajemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem.
7. Całość podgrzewamy 3-4 minuty i podajemy z ziemniakami lub chlebem.
* Kapusta stożkowa to wczesna odmiana kapusty (dostępna od maja do sierpnia), charakteryzująca się dużą kruchością, delikatnym smakiem i luźno upakowanymi główkami z czubkiem.
Młoda kapusta zasmażana – sprawdzone i porady:
- Zasmażaną kapustę możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku boczku i kiełbasy. Warto wtedy dodać do kapusty jeszcze drugą podsmażoną na maśle cebulę.
- Jeśli lubimy kapustę z nutą pomidorów, dodajemy do tej potrawy pod koniec gotowania łyżkę koncentratu lub 2-3 łyżki passaty pomidorowej.
- W podobny sposób możemy przygotowywać zasmażaną białą kapustę przez cały rok. Trzeba tylko pamiętać, że jesienna czy zimowa kapusta gotuje się dłużej, czyli 50-60 minut.
Kapusta lubi te dodatki
Dla smaku.. i ochoty :-)
Musisz się tak obnosić ze swoją religią?
Bo to kapusta "z boczkiem i kiełbasą"? :)
Właśnie. Po co mordować pyszną, młodą kapustkę kiełbasą i boczkiem? Szatkuję kapustę, wrzucam do rondla, kroję cały pęczek koperku, zieloną cebulkę, dodaję oliwę (niedużo), ciut wody i duszę pod przykryciem. Sól, odrobinę pieprzu, można vegetę i koniec.
/opcjonalnie zasmażka/
Obie wersję są fajne. Można też ugotować główkę kapusty pokrojoną na ćwiartki i polana bułką tartą przesmażoną na maśle