Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kiełbasą – składniki  

  • 800 g młodej białej kapusty, np. stożkowej*
  • sól 
  • liść laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 150 g boczku wędzonego  
  • 150 g kiełbasy 
  • cebula  
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • łyżka masła 
  • łyżka mąki pszennej 
  • mielony czarny pieprz 
  • cukier (opcjonalnie) 
  • sok z cytryny do smaku 

Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem i kiełbasą: 

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy, szatkujemy tak, jak lubimy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 150-250 ml wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, listek laurowy oraz ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. W tym czasie koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, boczek kroimy na paski, kiełbasę na półtalarki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy boczek i kiełbasę i smażymy, żeby tłuszcz się wytopił, a wędlina podsmażyła.

4. Cebulę z boczkiem, kiełbasą i cebulą przekładamy do kapusty, a na patelnię wrzucamy masło. 

5. Kiedy masło się rozpuści i zacznie pienić, wsypujemy mąkę i krótko podsmażamy, mieszając rózgą lub rózgą w kształcie kulki, następnie wlewamy na patelnię chochelkę wody spod gotującej się kapusty i cały czas mieszając, robimy zasmażkę.

6. Powstały sos przelewamy do kapusty, dodajemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. 

7. Całość podgrzewamy 3-4 minuty i podajemy z ziemniakami lub chlebem. 

* Kapusta stożkowa to wczesna odmiana kapusty (dostępna od maja do sierpnia), charakteryzująca się dużą kruchością, delikatnym smakiem i luźno upakowanymi główkami z czubkiem.

Młoda kapusta zasmażana – sprawdzone i porady: 

  • Zasmażaną kapustę możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku boczku i kiełbasy. Warto wtedy dodać do kapusty jeszcze drugą podsmażoną na maśle cebulę. 
  • Jeśli lubimy kapustę z nutą pomidorów, dodajemy do tej potrawy pod koniec gotowania łyżkę koncentratu lub 2-3 łyżki passaty pomidorowej. 
  • W podobny sposób możemy przygotowywać zasmażaną białą kapustę przez cały rok. Trzeba tylko pamiętać, że jesienna czy zimowa kapusta gotuje się dłużej, czyli 50-60 minut.