Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Rzodkiewki z patelni – składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka oliwy 
  • łyżka masła 
  • szczypta soli 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • posiekany szczypiorek i estragon (opcjonalnie)

Jak zrobić rzodkiewki z patelni:

1. Rzodkiewki czyścimy i płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Listki także płuczemy. 

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wilgotne listki, doprawiamy solą, podsmażamy, aż zmiękną. Zdejmujemy z patelni.  

3. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone rzodkiewki, doprawiamy solą i podsmażamy, aż nieco zbrązowieją (ok. 10 minut). 

4. Całość skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy ziołami. Podajemy na listkach rzodkiewki.