Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Rzodkiewki z patelni – składniki:
- pęczek rzodkiewek
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- posiekany szczypiorek i estragon (opcjonalnie)
Jak zrobić rzodkiewki z patelni:
1. Rzodkiewki czyścimy i płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Listki także płuczemy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wilgotne listki, doprawiamy solą, podsmażamy, aż zmiękną. Zdejmujemy z patelni.
3. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone rzodkiewki, doprawiamy solą i podsmażamy, aż nieco zbrązowieją (ok. 10 minut).
4. Całość skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy ziołami. Podajemy na listkach rzodkiewki.