Dla 4 osób
Przygotowania: ok. 30 minut plus 15 minut grillowanie

Pieczarki z grilla faszerowane serem – składniki:

  • 16 dużych pieczarek albo 8 pieczarek portobello 
  • 3 ząbki czosnku 
  • duża cebula 
  • 50 g natki pietruszki 
  • 50 g masła 
  • 50 g tartej bułki
  • sól 
  • pieprz 
  • 100 g startego sera mozzarella 
  • 2 łyżki oliwy 

1. Pieczarki oczyszczamy, najlepiej wilgotną szmatką, kapelusze oddzielamy od nóżek. 

2. Przygotowujemy farsz: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, nóżki pieczarek drobno siekamy, natkę płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy. 

3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy 2/3 posiekanego czosnku, a potem nóżki pieczarek. Całość smażymy, aż woda z grzybów odparuje, wyłączamy ogień, dodajemy tartą bułkę, natkę, mieszamy i doprawiamy farsz do smaku. 

4. Oczyszczone pieczarki smarujemy mieszanką oliwy i reszty przeciśniętego przez praskę czosnku. Oprószamy wewnątrz solą i pieprzem i grillujemy po 5 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym grillu (dzięki wstępnemu grillowaniu pieczarki nie będą wodniste). Zdejmujemy z rusztu. 

5. Każdy kapelusz napełniamy farszem, posypujemy startym serem. Przekładamy na tackę albo na dwukrotnie złożoną folię aluminiową i pieczemy tak długo, aż ser się roztopi.  

6. Grillowane pieczarki podajemy np. na sałatce z miksu sałat i pomidorów*.

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane serem – sprawdzone porady: 

  • Najlepsze na grilla są pieczarki portobello albo brązowe pieczarki. Te pierwsze, ponieważ są duże, nie skurczą się podczas grillowania do mikroskopijnych rozmiarów, te drugie są twardsze od białych pieczarek, nie będą puszczać zbyt wiele wody, ładnie się przypieką i pozostaną jędrne. 
  • Pieczarki faszerowane mozzarellą to znakomita przystawka, możemy jednak również grillować pieczarki z żółtym serem albo serem feta. 
  • Grillowane pieczarki z serem możemy włożyć w dwie połówki podpieczonej na ruszcie bułki i zrobić z nich wegetariańskie burgery. 
  • *Faszerowane pieczarki mogą stać się składnikiem sałatki, wystarczy ułożyć je na miksie sałat wymieszanym z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i polanym oliwą i octem balsamico.