Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Szparagi po koreańsku – składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- olej
Na sos:
- pół łyżki papryki gochugaru*
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka syropu z agawy
- 3 łyżki wody
Do podania:
- szczypior
- sezam
Jak zrobić szparagi po koreańsku:
1. Szparagom odcinamy grube końce i delikatnie smarujemy szparagi olejem. Porządnie rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla. Szparagi grillujemy – mają być jasnozielone, chrupkie, ale przyjemnie przypieczone.
2. W tym czasie gdy szparagi się pieką, w szklance mieszamy wszystkie składniki sosu i drobno siekamy szczypior.
3. Zgrillowane szparagi przekładamy na półmisek, polewamy sosem, obficie posypujemy szczypiorem oraz sezamem. Podajemy jako dodatek do wszystkich dań z grilla lub zabieramy na majówkowe pikniki. Świetnie smakują też na zimno.
Rada: Podobnym sosem polejcie wszystkie grillowane warzywa: cukinie, bakłażany, papryki oraz kapusty. A także świeże sałatki, na przykład mizerię lub garść sałaty z ogródka.
*Papryka gochugaru to koreańska papryka w płatkach. Dodaje wspaniałego kopa smakowego, dlatego nie warto jej niczym zastępować, a dodatkowo nie zostawia posmaku proszku jak mielone papryki. Znajdziecie ją w w Internecie i sklepach z produktami ze świata.