Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Szparagi po koreańsku – składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • olej

Na sos:

  • pół łyżki papryki gochugaru*
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka syropu z agawy
  • 3 łyżki wody

Do podania:

  • szczypior
  • sezam

Jak zrobić szparagi po koreańsku:

1. Szparagom odcinamy grube końce i delikatnie smarujemy szparagi olejem. Porządnie rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla. Szparagi grillujemy – mają być jasnozielone, chrupkie, ale przyjemnie przypieczone.

2. W tym czasie gdy szparagi się pieką, w szklance mieszamy wszystkie składniki sosu i drobno siekamy szczypior.

3. Zgrillowane szparagi przekładamy na półmisek, polewamy sosem, obficie posypujemy szczypiorem oraz sezamem. Podajemy jako dodatek do wszystkich dań z grilla lub zabieramy na majówkowe pikniki. Świetnie smakują też na zimno.

Rada: Podobnym sosem polejcie wszystkie grillowane warzywa: cukinie, bakłażany, papryki oraz kapusty. A także świeże sałatki, na przykład mizerię lub garść sałaty z ogródka.

*Papryka gochugaru to koreańska papryka w płatkach. Dodaje wspaniałego kopa smakowego, dlatego nie warto jej niczym zastępować, a dodatkowo nie zostawia posmaku proszku jak mielone papryki. Znajdziecie ją w w Internecie i sklepach z produktami ze świata.