Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 50 minut

Bataty z grilla – składniki: 

  • 2 bataty 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżeczki miękkiego masła 
  • sól 
  • słodka papryka wędzona 
  • kumin (opcjonalnie) 

Jak zrobić bataty z grilla w folii: 

1. Bataty myjemy, osuszamy, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem i przekrawamy wzdłuż na pół. 

2. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki z masłem, ucieramy. Czosnkowym masłem dokładnie natłuszczamy połówki batatów, następnie posypujemy je solą oraz wędzoną papryką, a jeśli ktoś lubi, to również kuminem.

3. Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdym z nich kładziemy połówkę zamarynowanego słodkiego ziemniaka, szczelnie zawijamy pakiecik błyszczącą stroną do wewnątrz* i układamy na rozgrzanym grillu. 

4. Pieczemy 25-35 minut (w zależności od wielkości słodkich ziemniaków), sprawdzając widelcem pod koniec pieczenia, czy już są miękkie. W razie czego dopiekamy jeszcze 10 minut. 

5. Gotowe bataty przekładamy na talerz, przecinamy wzdłuż na pół i polewamy ulubionym dipem lub salsą. 

* Bataty zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz, dzięki temu ciepło z rusztu będzie się lepiej rozchodzić wewnątrz paczuszki z grillowanym składnikiem.

Przepis na bataty z grilla w folii – sprawdzone porady: 

  • Bataty znakomicie smakują z sosami:
    – jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem koperku lub natki pietruszki;
    z klasycznym humusem (szczególnie te zapiekane z kuminem);
    – z pomidorową salsą przygotowaną z posiekanych pomidorków, czosnku, oliwy i świeżej kolendry.
  • Bataty można także upiec bez folii – bezpośrednio na ruszcie albo w formie plastrów lub grubych frytek. Wtedy warto je piec na grillowych tackach.