Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 50 minut
Bataty z grilla – składniki:
- 2 bataty
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki miękkiego masła
- sól
- słodka papryka wędzona
- kumin (opcjonalnie)
Jak zrobić bataty z grilla w folii:
1. Bataty myjemy, osuszamy, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem i przekrawamy wzdłuż na pół.
2. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki z masłem, ucieramy. Czosnkowym masłem dokładnie natłuszczamy połówki batatów, następnie posypujemy je solą oraz wędzoną papryką, a jeśli ktoś lubi, to również kuminem.
3. Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdym z nich kładziemy połówkę zamarynowanego słodkiego ziemniaka, szczelnie zawijamy pakiecik błyszczącą stroną do wewnątrz* i układamy na rozgrzanym grillu.
4. Pieczemy 25-35 minut (w zależności od wielkości słodkich ziemniaków), sprawdzając widelcem pod koniec pieczenia, czy już są miękkie. W razie czego dopiekamy jeszcze 10 minut.
5. Gotowe bataty przekładamy na talerz, przecinamy wzdłuż na pół i polewamy ulubionym dipem lub salsą.
* Bataty zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz, dzięki temu ciepło z rusztu będzie się lepiej rozchodzić wewnątrz paczuszki z grillowanym składnikiem.
Przepis na bataty z grilla w folii – sprawdzone porady:
- Bataty znakomicie smakują z sosami:
– jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem koperku lub natki pietruszki;
– z klasycznym humusem (szczególnie te zapiekane z kuminem);
– z pomidorową salsą przygotowaną z posiekanych pomidorków, czosnku, oliwy i świeżej kolendry. - Bataty można także upiec bez folii – bezpośrednio na ruszcie albo w formie plastrów lub grubych frytek. Wtedy warto je piec na grillowych tackach.