Camembert zapiekany z miodem
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Camembert zapiekany z miodem – składniki:
- 2 łyżki miodu
- łyżka posiekanych orzechów laskowych
- łyżka posiekanych suszonych moreli
- 250 g camemberta w drewnianym opakowaniu
- gałązka tymianku
- pieprz
Jak zrobić camembert zapiekany z miodem:
1. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane orzechy i morele.
2. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania.
3. Ser nacinamy w kratkę nożem i polewamy miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem.
4. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180 st.
5. Podajemy na ciepło z pieczywem.
Camembert z grilla z boczkiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Camembert z grilla z boczkiem – składniki:
- 4 małe krążki sera typu camembert (najlepiej o wadze 120 g)
- 200-250 g surowego wędzonego boczku w plastrach
- kromki bagietki
- masło
Jak zrobić ser camembert z grilla w boczku:
1. Odwinięte z opakowania serki zawijamy w cienkie plastry boczku. Warstwa boczku nie musi być gruba, ważne tylko, żeby była szczelna, by roztopiony ser, nie mógł wyciec z sakiewki zrobionej z wędliny.
2. Tak przygotowane krążki sera układamy na niezbyt gorącym ruszcie – chodzi o to, żeby boczek ładnie się przyrumienił i pozostał chrupiący, a się nie spalił.
3. Po kilku minutach przekładamy ser na drugą stronę i ponownie przypiekamy. Czas grillowania sera zależy od temperatury rusztu, ale też od wielkości krążka.
3. Kiedy ser się piecze, przygotowujemy grzanki: pokrojone na kromki bagietki smarujemy masłem z obu stron i opiekamy na grillu, uważając, żeby się nie przypaliły.
4. Po 10-12 minutach serki powinny być już gotowe – przekładamy je na deskę lub od razu na talerze i podajemy z grzankami oraz lekką sałatką, np. z rukoli lub roszponki.
Sałatka z serem camembert
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka z serem camembert – składniki:
- ser camembert
- garść orzechów włoskich
- 2 gruszki
- 4 garści miksu sałat
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Jak zrobić sałatkę z serem camembert:
1. Ser kroimy na plasterki lub w kostkę.
2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni.
3. Gruszki myjemy, kroimy na ósemki, usuwając gniazda nasienne, przekładamy do miski.
4. Do gruszek dorzucamy też sałatę, ser oraz uprażone orzechy.
5. Miód mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie składniki ucieramy, dodajemy oliwę, dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki.
*Recepturę na ten ser opracowano już w końcu XVIII wieku. Powstał w północnej Francji w departamencie Orne w Normandii. Produkuje się go z niepasteryzowanego krowiego mleka, nadając mu formę małych krążków, które w procesie dojrzewania pokrywają się białą pleśnią.
Dobry sam w sobie. I nie ma potrzeby go psuć boczkiem ani miodem.