Camembert zapiekany z miodem

Camembert zapiekany z miodem
Camembert zapiekany z miodemFot. Łukasz Zandecki

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Camembert zapiekany z miodem – składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • łyżka posiekanych suszonych moreli
  • 250 g camemberta w drewnianym opakowaniu
  • gałązka tymianku
  • pieprz

Jak zrobić camembert zapiekany z miodem:

1. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane orzechy i morele.

2. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania.

3. Ser nacinamy w kratkę nożem i polewamy miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem.

4. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180 st.

5. Podajemy na ciepło z pieczywem.

Camembert z grilla z boczkiem

Camembert z grilla z boczkiem
Camembert z grilla z boczkiemFot. MarianVejcik/iStock

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Camembert z grilla z boczkiem – składniki: 

  • 4 małe krążki sera typu camembert (najlepiej o wadze 120 g) 
  • 200-250 g surowego wędzonego boczku w plastrach
  • kromki bagietki 
  • masło 

Jak zrobić ser camembert z grilla w boczku: 

1. Odwinięte z opakowania serki zawijamy w cienkie plastry boczku. Warstwa boczku nie musi być gruba, ważne tylko, żeby była szczelna, by roztopiony ser, nie mógł wyciec z sakiewki zrobionej z wędliny. 

2. Tak przygotowane krążki sera układamy na niezbyt gorącym ruszcie – chodzi o to, żeby boczek ładnie się przyrumienił i pozostał chrupiący, a się nie spalił.

3. Po kilku minutach przekładamy ser na drugą stronę i ponownie przypiekamy. Czas grillowania sera zależy od temperatury rusztu, ale też od wielkości krążka. 

3. Kiedy ser się piecze, przygotowujemy grzanki: pokrojone na kromki bagietki smarujemy masłem z obu stron i opiekamy na grillu, uważając, żeby się nie przypaliły.

4. Po 10-12 minutach serki powinny być już gotowe – przekładamy je na deskę lub od razu na talerze i podajemy z grzankami oraz lekką sałatką, np. z rukoli lub roszponki. 

Sałatka z serem camembert

Przepis na sałatkę z serem camembert
Przepis na sałatkę z serem camembertFot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z serem camembert – składniki:

  • ser camembert
  • garść orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • 4 garści miksu sałat
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Jak zrobić sałatkę z serem camembert:

1. Ser kroimy na plasterki lub w kostkę.

2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni.

3. Gruszki myjemy, kroimy na ósemki, usuwając gniazda nasienne, przekładamy do miski.

4. Do gruszek dorzucamy też sałatę, ser oraz uprażone orzechy.

5. Miód mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie składniki ucieramy, dodajemy oliwę, dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki.

*Recepturę na ten ser opracowano już w końcu XVIII wieku. Powstał w północnej Francji w departamencie Orne w Normandii. Produkuje się go z niepasteryzowanego krowiego mleka, nadając mu formę małych krążków, które w procesie dojrzewania pokrywają się białą  pleśnią.