Przepis na soczystą karkówkę z grilla – składniki:

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus marynowanie minimum 2 godziny

  • 4 kotlety karkowe (ok. 150 g każdy) 

Na marynatę do karkówki z grilla: 

  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka akacjowego miodu (lub innego płynnego miodu) 
  • łyżka soku z cytryny 
  • łyżka sosu sojowego 
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz  
  • kilka gałązek tymianku (może być też suszony)

Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla:  

1. Plastry mięsa lekko rozbijamy pięścią lub rozmasowujemy dłońmi, dzięki temu karkówka będzie miękka.

2. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski, dodajemy miód, sok z cytryny, sos sojowy, mieloną paprykę, po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu, mieszamy, smarujemy karkówkę marynatą, obkładamy dodatkowo gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc). 

3. Zamarynowaną karkówkę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby nabrała temperatury pokojowej. Następnie układamy ją na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości kotletów od 6 do 8 minut z każdej strony. 

4. Upieczoną na złoty kolor, miękką, soczystą karkówkę zdejmujemy z rusztu, przekładamy na talerz, przykrywamy i odstawiamy na 5-7 minut, żeby mięso odpoczęło.

5. Gotowe kotlety podajemy np. z sosem musztardowym oraz np. z sałatką ziemniaczaną.

Przepis na soczystą karkówkę z grilla – sprawdzone porady: 

  • Najlepsze na grilla są poprzerastane tłuszczem, soczyste kawałki wieprzowiny, takie jak boczek i karkówka. Nie musimy ich podczas marynowania i pieczenia smarować dodatkowo olejem, wystarczy tylko ulubiona marynata. 
  • Kotletów karkowych nie rozbijamy tłuczkiem, bo mięso stanie się zbyt cienkie i się na ruszcie wysuszy. 
  • Oto przyprawy i dodatki, z których warto skomponować własną marynatę do karkówki. Co pasuje do tego rodzaju mięsa:
    – czosnek,
    – tymianek,
    – rozmaryn,
    – sos sojowy,
    – sos teriyaki,
    – miód,
    – musztarda,
    – papryka ostra i słodka,
    – pasta pomidorowa,
    – sos bbq,
    – cynamon,
    – konfitura żurawinowa,
    – mielone ziarna kolendry,
    – natka pietruszki,
    – świeża kolendra.