Przepis na soczystą karkówkę z grilla – składniki:
Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus marynowanie minimum 2 godziny
- 4 kotlety karkowe (ok. 150 g każdy)
Na marynatę do karkówki z grilla:
- 2 ząbki czosnku
- łyżka akacjowego miodu (lub innego płynnego miodu)
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kilka gałązek tymianku (może być też suszony)
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla:
1. Plastry mięsa lekko rozbijamy pięścią lub rozmasowujemy dłońmi, dzięki temu karkówka będzie miękka.
2. Na marynatę czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski, dodajemy miód, sok z cytryny, sos sojowy, mieloną paprykę, po pół łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu, mieszamy, smarujemy karkówkę marynatą, obkładamy dodatkowo gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc).
3. Zamarynowaną karkówkę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby nabrała temperatury pokojowej. Następnie układamy ją na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości kotletów od 6 do 8 minut z każdej strony.
4. Upieczoną na złoty kolor, miękką, soczystą karkówkę zdejmujemy z rusztu, przekładamy na talerz, przykrywamy i odstawiamy na 5-7 minut, żeby mięso odpoczęło.
5. Gotowe kotlety podajemy np. z sosem musztardowym oraz np. z sałatką ziemniaczaną.
Przepis na soczystą karkówkę z grilla – sprawdzone porady:
- Najlepsze na grilla są poprzerastane tłuszczem, soczyste kawałki wieprzowiny, takie jak boczek i karkówka. Nie musimy ich podczas marynowania i pieczenia smarować dodatkowo olejem, wystarczy tylko ulubiona marynata.
- Kotletów karkowych nie rozbijamy tłuczkiem, bo mięso stanie się zbyt cienkie i się na ruszcie wysuszy.
- Oto przyprawy i dodatki, z których warto skomponować własną marynatę do karkówki. Co pasuje do tego rodzaju mięsa:
– czosnek,
– tymianek,
– rozmaryn,
– sos sojowy,
– sos teriyaki,
– miód,
– musztarda,
– papryka ostra i słodka,
– pasta pomidorowa,
– sos bbq,
– cynamon,
– konfitura żurawinowa,
– mielone ziarna kolendry,
– natka pietruszki,
– świeża kolendra.
Cześć, Nickulinka.