Dla 6-9 osób
Przygotowanie: 45 minut

Tarta z ciasta francuskiego z młodymi warzywami – składniki:

  • opakowanie (400 g) ciasta francuskiego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2-4 marchewki
  • pęczek rzodkiewek
  • garść groszku mrożonego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 6-9 plastrów żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Do posypania tarty:

  • bazylia
  • sezam
  • płatki migdałowe
  • czarnuszka

Jak zrobić tartę z młodymi warzywami:

1. Szparagi obieramy, wkładamy na 2 minuty do wrzącej lekko osolonej wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na sicie.

2. Marchewki i rzodkiewki płuczemy, kroimy wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak ze szparagami. Groszek również blanszujemy 2 minuty. Pomidorki kroimy na połówki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, skrapiamy oliwą. Ostrym nożem dzielimy na 6-9 prostokątów.

5. Na kawałkach ciasta układamy po plastrze sera oraz przygotowane warzywa.

6. Minitarty posypujemy bazylią, sezamem, migdałami w płatkach lub czarnuszką. Doprawiamy solą i pieprzem.

7. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.