Dla 6-9 osób
Przygotowanie: 45 minut
Tarta z ciasta francuskiego z młodymi warzywami – składniki:
- opakowanie (400 g) ciasta francuskiego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2-4 marchewki
- pęczek rzodkiewek
- garść groszku mrożonego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 6-9 plastrów żółtego sera
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Do posypania tarty:
- bazylia
- sezam
- płatki migdałowe
- czarnuszka
Jak zrobić tartę z młodymi warzywami:
1. Szparagi obieramy, wkładamy na 2 minuty do wrzącej lekko osolonej wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na sicie.
2. Marchewki i rzodkiewki płuczemy, kroimy wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak ze szparagami. Groszek również blanszujemy 2 minuty. Pomidorki kroimy na połówki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, skrapiamy oliwą. Ostrym nożem dzielimy na 6-9 prostokątów.
5. Na kawałkach ciasta układamy po plastrze sera oraz przygotowane warzywa.
6. Minitarty posypujemy bazylią, sezamem, migdałami w płatkach lub czarnuszką. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Kiedyś w Warszawie można było kupić u Bliklego. Teraz nie ma .
A potem się rozpływa , a poza tym klei się do papieru.