Pesto rzeżuchowe do chleba
Na słoiczek
Przygotowanie: 15 minut
Pesto z rzeżuchy – składniki:
- 2 garści rzeżuchy (szklanka)
- 90 g pestek słonecznika
- 70 ml oleju o neutralnym smaku
- duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Jak zrobić pesto z rzeżuchy:
1. Rzeżuchę wsypujemy do miski moździerza, dosypujemy także ziarna słonecznika, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Wszystko dokładnie ucieramy ok. 10 minut, aż powstanie pasta.
3. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy np. do chleb lub plastrów twarogu.
Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo – składniki:
- 3 duże ziemniaki
- litr bulionu warzywnego
- szklanka rzeżuchy
- 2 jajka na twardo
- łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- sól
Jak zrobić zupę z rzeżuchy z jajkiem na twardo:
1. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu.
2. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do garnka posiekaną rzeżuchę, zagotowujemy i wyłączamy ogień.
3. Gdy całość lekko przestygnie, miksujemy zupę, dodajemy śmietanę oraz sól i podgrzewamy.
4. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy posiekanymi jajkami oraz listkami rzeżuchy.