Pesto rzeżuchowe do chleba

Na słoiczek
Przygotowanie: 15 minut

Pesto z rzeżuchy – składniki:

  • 2 garści rzeżuchy (szklanka)
  • 90 g pestek słonecznika
  • 70 ml oleju o neutralnym smaku
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić pesto z rzeżuchy:

1. Rzeżuchę wsypujemy do miski moździerza, dosypujemy także ziarna słonecznika, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Wszystko dokładnie ucieramy ok. 10 minut, aż powstanie pasta.

3. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy np. do chleb lub plastrów twarogu.

Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo – składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka rzeżuchy
  • 2 jajka na twardo
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • sól

Jak zrobić zupę z rzeżuchy z jajkiem na twardo:

1. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu.

2. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do garnka posiekaną rzeżuchę, zagotowujemy i wyłączamy ogień.

3. Gdy całość lekko przestygnie, miksujemy zupę, dodajemy śmietanę oraz sól i podgrzewamy.

4. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy posiekanymi jajkami oraz listkami rzeżuchy.