Pomysł, żeby uczcić to zdrowe warzywo i w ten sposób zachęcić do jego jedzenia, zrodził się w Szwecji. Święto przyjęło się już m.in. w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii, Japonii, Rosji, Francji i we Włoszech. Teraz czas na Polskę. Dlatego namawiamy was – przygotujcie dziś koniecznie świeży pyszny sok, jakąś fajną surówkę z marchewki albo danie z marchewką, np. gulasz albo placuszki. A kiedy w czerwcu pojawią się młode marchewki, jedzcie je jak najczęściej na surowo.
Sok marchewkowy z pietruszką
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sok marchewkowy z pietruszką – składniki:
- 6 pietruszek
- 4 jabłka
- 8 marchewek
Jak przygotować sok marchewkowy:
1. Pietruszki, jabłka oraz marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.
2. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Koktajl możemy schłodzić kostkami lodu.
Marchewka marynowana w chrzanie
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Marchewka marynowana w chrzanie – składniki:
- 500 g marchwi
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- sól
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- pieprz
- garść kiełków rzodkiewki
Jak przyrządzić marchewkę marynowaną w chrzanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (grzanie góra-dół). Marchewki obieramy i kroimy we wstążki obieraczką do warzyw. Układamy na blasze i dokładnie nacieramy solą i 2 łyżkami oleju.
2. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut, mieszając dwukrotnie wstążki w trakcie pieczenia. Marchewki mają być tylko lekko podpieczone, ale wciąż jędrne.
3. Jeszcze ciepłe marchewki mieszamy z chrzanem, solą, olejem, octem, miodem, pieprzem i układamy w szklanym naczyniu. Kiedy ostygną, odstawiamy do zamarynowania do lodówki minimum na godzinę.
4. Podajemy jako sałatkę posypaną kiełkami rzodkiewki lub serwujemy na grzankach z twarożkiem i kiełkami.
Rada: Marchewki smakują najlepiej, kiedy wstążki nie są zbyt cienkie, dlatego by je pokroić, użyjmy obieraczki z ząbkowanym ostrzem. Możemy także pociąć je w cienkie plasterki. Będą równie smaczne.
Przepis Dominika Wójciak
Gulasz marchewkowy z chorizo
Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Gulasz marchewkowy z chorizo i fenkułem – składniki:
- 2 małe fenkuły z natką (lub jeden duży)
- 4 marchewki
- 250 g kiełbasy chorizo jak najlepszej jakości
- 500 g pomidorków koktajlowych
Jak zrobić gulasz marchewkowy z chorizo:
1. Fenkuły kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski. Kilka gałązek fenkułowej natki odkładamy do dekoracji.
2. Obrane marchewki i chorizo kroimy w półplasterki.
3. Chorizo wrzucamy na zimną, suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż się wytopi tłuszcz. Kiełbasę zdejmujemy z patelni, pozostawiając tłuszcz (aromatyczny, ostry, zwłaszcza w wersji picante, tłuszcz z chorizo świetnie przyprawi całe danie). Jeśli zostało go zbyt dużo, część odlewamy.
4. Na patelnię z tłuszczem wrzucamy marchewki i mieszamy, aż pokryją się tłuszczem. Przykrywamy, dusimy kilka minut. Dodajemy fenkuł, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejnych kilka minut.
5. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i chorizo. Dusimy, aż pomidorki zmiękną i zaczną puszczać sok – muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
6. Gotowy gulasz posypujemy fenkułową natką, ewentualnie tymiankiem.
Przepis Szymon Kubicki
Marchewkowe pancakes
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Marchewkowe pancakes – składniki:
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 200 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
- masło do smażenia (opcjonalnie)
Do podania (opcjonalnie):
- 20 g orzechów pekan
- cukier puder
- śmietana
Jak zrobić marchewkowe pancakes:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, np. ścierającej warzywa ma mus.
2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
3. W drugiej misce mieszamy za pomocą rózgi jajka, olej, mleko, a na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy.
4. Do suchych składników dodajemy masę jajeczno-marchewkową i znów dokładnie mieszamy.
5. Placuszki smażymy z obu stron na teflonowej lub żeliwnej patelni bez dodatku tłuszczu albo na minimalnej ilości masła, odwracając je na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza. Gotowe placuszki trzymamy w cieple.
6. Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy.
7. Pancakes podajemy np. posypane orzechami pekan albo z cukrem i śmietaną.
Przepis: Anna Gaik

Niech żyją! Dlatego nie mordujmy ich, możemy się śmiało bez nich obyć!