Pomysł, żeby uczcić to zdrowe warzywo i w ten sposób zachęcić do jego jedzenia, zrodził się w Szwecji. Święto przyjęło się już m.in. w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii, Japonii, Rosji, Francji i we Włoszech. Teraz czas na Polskę. Dlatego namawiamy was – przygotujcie dziś koniecznie świeży pyszny sok, jakąś fajną surówkę z marchewki albo danie z marchewką, np. gulasz albo placuszki. A kiedy w czerwcu pojawią się młode marchewki, jedzcie je jak najczęściej na surowo.

Sok marchewkowy z pietruszką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sok marchewkowy z pietruszką – składniki:

  • 6 pietruszek
  • 4 jabłka
  • 8 marchewek

Jak przygotować sok marchewkowy:

1. Pietruszki, jabłka oraz marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.

2. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Koktajl możemy schłodzić kostkami lodu.

Marchewka marynowana w chrzanie

Marchewki marynowane w chrzanie
Marchewki marynowane w chrzanieDominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Marchewka marynowana w chrzanie – składniki:

  • 500 g marchwi
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • sól
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • pieprz
  • garść kiełków rzodkiewki

Jak przyrządzić marchewkę marynowaną w chrzanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (grzanie góra-dół). Marchewki obieramy i kroimy we wstążki obieraczką do warzyw. Układamy na blasze i dokładnie nacieramy solą i 2 łyżkami oleju.

2. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut, mieszając dwukrotnie wstążki w trakcie pieczenia. Marchewki mają być tylko lekko podpieczone, ale wciąż jędrne.

3. Jeszcze ciepłe marchewki mieszamy z chrzanem, solą, olejem, octem, miodem, pieprzem i układamy w szklanym naczyniu. Kiedy ostygną, odstawiamy do zamarynowania do lodówki minimum na godzinę.

4. Podajemy jako sałatkę posypaną kiełkami rzodkiewki lub serwujemy na grzankach z twarożkiem i kiełkami.

Rada: Marchewki smakują najlepiej, kiedy wstążki nie są zbyt cienkie, dlatego by je pokroić, użyjmy obieraczki z ząbkowanym ostrzem. Możemy także pociąć je w cienkie plasterki. Będą równie smaczne.
Przepis Dominika Wójciak

Gulasz marchewkowy z chorizo

Gulasz z marchewki z chorizo
Gulasz z marchewki z chorizoFot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka

Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut

Gulasz marchewkowy z chorizo i fenkułem – składniki:

  • 2 małe fenkuły z natką (lub jeden duży)
  • 4 marchewki
  • 250 g kiełbasy chorizo jak najlepszej jakości
  • 500 g pomidorków koktajlowych

Jak zrobić gulasz marchewkowy z chorizo:

1. Fenkuły kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski. Kilka gałązek fenkułowej natki odkładamy do dekoracji.

2. Obrane marchewki i chorizo kroimy w półplasterki.

3. Chorizo wrzucamy na zimną, suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż się wytopi tłuszcz. Kiełbasę zdejmujemy z patelni, pozostawiając tłuszcz (aromatyczny, ostry, zwłaszcza w wersji picante, tłuszcz z chorizo świetnie przyprawi całe danie). Jeśli zostało go zbyt dużo, część odlewamy.

4. Na patelnię z tłuszczem wrzucamy marchewki i mieszamy, aż pokryją się tłuszczem. Przykrywamy, dusimy kilka minut. Dodajemy fenkuł, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejnych kilka minut.

5. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i chorizo. Dusimy, aż pomidorki zmiękną i zaczną puszczać sok – muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.

6. Gotowy gulasz posypujemy fenkułową natką, ewentualnie tymiankiem.
Przepis Szymon Kubicki

Marchewkowe pancakes

Marchewkowe pancakes
Marchewkowe pancakesShutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Marchewkowe pancakes – składniki:

  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka
  • masło do smażenia (opcjonalnie)

Do podania (opcjonalnie):

  • 20 g orzechów pekan
  • cukier puder
  • śmietana

Jak zrobić marchewkowe pancakes:

1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, np. ścierającej warzywa ma mus.

2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.

3. W drugiej misce mieszamy za pomocą rózgi jajka, olej, mleko, a na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy.

4. Do suchych składników dodajemy masę jajeczno-marchewkową i znów dokładnie mieszamy.

5. Placuszki smażymy z obu stron na teflonowej lub żeliwnej patelni bez dodatku tłuszczu albo na minimalnej ilości masła, odwracając je na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza. Gotowe placuszki trzymamy w cieple.

6. Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy.

7. Pancakes podajemy np. posypane orzechami pekan albo z cukrem i śmietaną.
Przepis: Anna Gaik