Dla 4 osób (ok. 20 placków)
Przygotowanie: 50 minut
Placki ze skyrem – składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru lub erytrolu (jeśli podajemy placuszki na słodko)
- 350 g naturalnego skyru (jogurtu typu islandzkiego)
- 130 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- olej, masło klarowane lub tradycyjne masło do smażenia
Do podania na słodko:
- owoce sezonowe, prażone jabłka lub konfitury, cukier puder, syrop klonowy i masło
Do podania na słono:
Jak zrobić skyrowe placuszki:
1. Wszystkie składniki na placuszki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy będą miękkie i puszyste, dlatego na godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyciągamy z lodówki te produkty na placki, które się w niej znajdują.
2. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy skyr oraz cukier (opcjonalnie) i za pomocą rózgi lub mikserem mieszamy składniki.
3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy sodę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników.
3. Delikatnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę bez grudek i odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło.
4. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewały łyżkę oleju lub niewielką ilość masła i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu ok. 3 minut z jednej i z drugiej strony.
5. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem.
6. Gotowe placki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Raz na jakiś czas można zgrzeszyć . Ja lubię Skyr waniliowy z łyżeczką konfitury wiśniowej. To fajny deser i nie tuczy. Mam 160 cm wzrostu i ważę 60 kg. Czyli idealnie nie chcę wyglądać jak zabiedzona szkapa.
Nie ma obowiązku jeść dobrych śniadań.
Jak z owocami świeżymi to też fajne na rano bo taki a”la naleśnikowy posiłek przyjemniej zjeść od rana, kiedy wielu ludzi nie tryska chęcią do jedzenia ;)
A że mąka pszenna? Można z owsianą pewnie ale w towarzystwie tej reszty składników (białka i tłuszcze) nie widzę szczególnej różnicy jaką mąka to będzie.
Bo gluten czy Roundup?