Dla 4 osób (ok. 20 placków)
Przygotowanie: 50 minut

Placki ze skyrem – składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru lub erytrolu (jeśli podajemy placuszki na słodko)
  • 350 g naturalnego skyru (jogurtu typu islandzkiego)
  • 130 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • olej, masło klarowane lub tradycyjne masło do smażenia

Do podania na słodko:

  • owoce sezonowe, prażone jabłka lub konfitury, cukier puder, syrop klonowy i masło

Do podania na słono:

Jak zrobić skyrowe placuszki:

1. Wszystkie składniki na placuszki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy będą miękkie i puszyste, dlatego na godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyciągamy z lodówki te produkty na placki, które się w niej znajdują.

2. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy skyr oraz cukier (opcjonalnie) i za pomocą rózgi lub mikserem mieszamy składniki.

3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy sodę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników.

3. Delikatnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę bez grudek i odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło.

4. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wlewały łyżkę oleju lub niewielką ilość masła i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu ok. 3 minut z jednej i z drugiej strony.

5. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem.

6. Gotowe placki podajemy z ulubionymi dodatkami.