Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami – składniki:
- 4 jajka
- łyżka majonezu
- 1/2 małej cebuli
- 3-4 pieczarki
- masło klarowane do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki tartej bułki
Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami:
1. Jajka gotujemy na twardo – ale nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania, bo wtedy żółtka będą miały na brzegach brzydką, siną obwódkę – i studzimy.
2. Jajka przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół. Robimy to zdecydowanym ruchem, wtedy skorupki tak bardzo się nie pokruszą.
3. Zawartość skorupek delikatnie wyjmujemy za pomocą małej łyżeczki, starając się przy tym nie pokruszyć i nie podziurawić osłonek.
4. Żółtka rozcieramy z majonezem, białka drobno siekamy.
5. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w kosteczkę – możemy je też zetrzeć na tarce, ale wtedy tak dobrze się nie wysmażą i będą miały mniej smaku.
6. Cebulę podsmażamy na maśle, a kiedy zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy tak długo, aż woda odparuje a pieczarki się przyrumienią.
7. Pieczarkowy farsz doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
8. W tym czasie siekamy umytą i osuszoną zieleninę.
9. Ostudzone pieczarki z cebulą mieszamy z utartymi żółtkami, posiekanym białkiem, natką i koperkiem. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
10. Skorupki napełniamy farszem, delikatnie dociskamy i panierujemy w tartej bułce wysypanej wcześniej na talerz.
11. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję klarowanego masła, smażymy jajka na złoty kolor i od razu podajemy.
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami – sprawdzone porady:
- W sezonie grzybowym, zamiast pieczarek, możemy wykorzystać do farszu grzyby leśne, np. kurki lub podgrzybki.
- Jajka faszerowane w skorupkach warto przygotować dzień wcześniej – szczególnie, gdy robimy ich większą ilość – i wstawić do lodówki. Wtedy następnego dnia zostanie nam już tylko ich panierowanie i smażenie.