Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pasta z makreli i jajek – składniki:
- 4 jajka
- wędzona makrela ok. 300-400 g
- 1/2 cebuli
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)
- czubata łyżka majonezu
- świeżo mielony pieprz
Do podania:
- ulubione pieczywo
Jak zrobić pastę z makreli i jajek:
1. Jajka gotujemy na twardo (ale nie dłużej niż 8 minut od zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją i staną się gumowate).
2. W tym czasie rybę dokładnie oczyszczamy palcami ze skóry i z ości, przekładamy do miski i jeszcze rozdrabniamy przy pomocy widelca.
3. Jajka studzimy, obieramy, siekamy, dorzucamy do makreli.
4. Ogórki także kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników.
5. Do miski dorzucamy szczypiorek, musztardę, majonez, całość mieszamy, doprawiamy pieprzem. Jeśli mamy czas, schładzamy pastę w lodówce, a następnie podajemy do pieczywa.
Pasta z makreli i jajek – sprawdzone porady:
- Pastę z makreli, podobnie jak pastę jajeczną z tuńczykiem, przechowujemy w lodówce nawet 4-5 dni.
- Makrelę łatwo da się oczyścić z ości, jeśli jednak chcemy mieć pewność, że nic z nich nie pozostało w paście, możemy rybę zemleć w maszynce do mięsa przez sitko o dużych oczkach.
- Zamiast szczypiorku do smarowidła możemy wykorzystać koperek albo natkę lub dorzucić po łyżeczce wszystkich trzech dodatków.
- Zamiast jajek warto czasami wykorzystać do pasty z makreli półtłusty twaróg (150-20 g) – wtedy nie dodajemy do pasty musztardy, tylko łyżkę oleju, np. lnianego.
- Pasta z makreli to pole do kulinarnych eksperymentów. Zobaczcie nasze kombinacje składników:
– makrela, jajka na twardo, dymka ze szczypiorkiem, ogórki konserwowe, majonez, ajwar;
– makrela, twaróg, ogórki kiszone, cebulka, majonez, koncentrat pomidorowy;
– makrela, kapary, olej, sok z cytryny, koperek;
– makrela, serek kanapkowy śmietankowy, cebula;
– makrela, serek wiejski, rzodkiewki, świeży ogórek, szczypiorek.