Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut

Pasta z makreli i jajek – składniki:

  • 4 jajka
  • wędzona makrela ok. 300-400 g
  • 1/2 cebuli
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)
  • czubata łyżka majonezu
  • świeżo mielony pieprz

Do podania:

  • ulubione pieczywo

Jak zrobić pastę z makreli i jajek:

1. Jajka gotujemy na twardo (ale nie dłużej niż 8 minut od zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją i staną się gumowate).

2. W tym czasie rybę dokładnie oczyszczamy palcami ze skóry i z ości, przekładamy do miski i jeszcze rozdrabniamy przy pomocy widelca.

3. Jajka studzimy, obieramy, siekamy, dorzucamy do makreli.

4. Ogórki także kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników.

5. Do miski dorzucamy szczypiorek, musztardę, majonez, całość mieszamy, doprawiamy pieprzem. Jeśli mamy czas, schładzamy pastę w lodówce, a następnie podajemy do pieczywa.

Pasta z makreli i jajek – sprawdzone porady:

  • Pastę z makreli, podobnie jak pastę jajeczną z tuńczykiem, przechowujemy w lodówce nawet 4-5 dni.
  • Makrelę łatwo da się oczyścić z ości, jeśli jednak chcemy mieć pewność, że nic z nich nie pozostało w paście, możemy rybę zemleć w maszynce do mięsa przez sitko o dużych oczkach.
  • Zamiast szczypiorku do smarowidła możemy wykorzystać koperek albo natkę lub dorzucić po łyżeczce wszystkich trzech dodatków.
  • Zamiast jajek warto czasami wykorzystać do pasty z makreli półtłusty twaróg (150-20 g) – wtedy nie dodajemy do pasty musztardy, tylko łyżkę oleju, np. lnianego.
  • Pasta z makreli to pole do kulinarnych eksperymentów. Zobaczcie nasze kombinacje składników:
    – makrela, jajka na twardo, dymka ze szczypiorkiem, ogórki konserwowe, majonez, ajwar;
    – makrela, twaróg, ogórki kiszone, cebulka, majonez, koncentrat pomidorowy;
    – makrela, kapary, olej, sok z cytryny, koperek;
    – makrela, serek kanapkowy śmietankowy, cebula;
    – makrela, serek wiejski, rzodkiewki, świeży ogórek, szczypiorek.