Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut

Pasta z makreli i jajek – składniki:

  • 4 jajka
  • wędzona makrela ok. 300-400 g
  • 1/2 cebuli
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie)
  • czubata łyżka majonezu
  • świeżo mielony pieprz

Do podania:

  • ulubione pieczywo

Jak zrobić pastę z makreli i jajek:

1. Jajka gotujemy na twardo (ale nie dłużej niż 8 minut od zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją i staną się gumowate).

2. W tym czasie rybę dokładnie oczyszczamy palcami ze skóry i z ości, przekładamy do miski i jeszcze rozdrabniamy przy pomocy widelca.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.