Choć niektórzy naukowcy wciąż są sceptyczni, to współczesna nauka co i raz potwierdza pobudzające erotycznie działanie niektórych pokarmów i napojów. Przygotowaliśmy więc proste pomysły na dania na walentynkową kolację, w których skład wchodzą dostępne o tej porze roku najbardziej uwodzicielskie składniki. Wystarczy je wykorzystać, ugotować, pięknie podać i gorąco uwierzyć w ich moc. Na pewno zadziałają.

Przekąska z awokado z jajem przepiórczym i parmezanem

Awokado, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, podnosi poziom testosteronu i zwiększa libido.

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem
Awokado z jajem przepiórczym i parmezanemFot. MAŁGORZATA NAPIÓRKOWSKA-KUBICKA

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem – składniki:

  • 3-4 owoce kaparowca
  • mała garść oliwek, np. odmiany kalamata (z pestką)
  • 4-6 pomidorków koktajlowych
  • 4-8 jajek przepiórczych
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • mała garść niesolonych i nieprażonych pistacji
  • oliwa extra vergine

Do dekoracji:

  • mała garść listków mięty
  • mała garść listków kolendry
  • kawałek parmezanu
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu

Jak zrobić awokado z jajem przepiórczym i parmezanem:

1. Najpierw przygotowujemy dodatki: kaparowce kroimy na pół, usuwamy pestki z oliwek, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.

2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, układamy owoc na talerzu przecięciem ku górze i skrapiamy go sokiem z limonki lub cytryny.

3. Dodajemy pokrojone kaparowce, pomidorki, oliwki i pistacje.

4. Smażymy jajka na maśle tak, żeby żółtka pozostały płynne i układamy na awokado (w wersji wegańskiej możemy je pominąć).

5. Całość skrapiamy oliwą, a następnie posypujemy listkami, pokruszonym parmezanem i kolorowym pieprzem.

Przepis: Szymon Kubicki

Egipski miłosny napój asser roman

Granat to prawdziwa bomba witaminowa (bogate źródło witamin A, C, E i B) dodająca sił witalnych. To kolejny owoc zawierający wiele cennych składników zwiększających ochotę na seks.

Sok z granatów
Sok z granatówFot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Napój asser roman z granatu – składniki:

  • 2 owoce granatu
  • łyżeczka wody różanej*
  • 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu do smaku

Jak zrobić napój asser roman:

1. Z owoców granatu wyjmujemy miąższ, przekładamy do kielicha blendera.

2. Dodajemy łyżeczkę wody różanej, 300 ml lodowatej wody, sok z połowy cytryny oraz miód i całość miksujemy.

3. Podajemy dobrze schłodzone.

Przepis: Inka Wrońska

Trufle twarożkowe z lubczykiem, orzechami i żurawiną

Dzięki zawartym w lubczyku olejkom eterycznym, żywicom i kumarynie, roślina ta działa pobudzająco i na mężczyzn, i na kobiety. Ma też dobry wpływ na pracę serca i układu krążenia.

Kulki serowe z lubczykiem, żurawiną i orzechami
Kulki serowe z lubczykiem, żurawiną i orzechamiFot. Shutterstock

Dla 2 osób:
Przygotowanie: 20 minut

Trufle twarogowe z lubczykiem, orzechami i żurawiną – składniki:

  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g suszonej żurawiny
  • pęczek świeżego lubczyku
  • 130 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 120 g kremowego serka koziego*

Do podania:

  • słone paluszki lub grissini

Jak zrobić trufle twarogowe:

1. Orzechy na posypkę siekamy ostrym nożem na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i przekładamy na głęboki talerz.

2. Żurawinę i lubczyk drobno siekamy, mieszamy z orzechami.

3. Oba serki dokładnie ze sobą mieszamy, z masy formujemy kulki trufelki, które następnie obtaczamy w posypce z orzechów, żurawiny, lubczyku i ostrożnie nabijamy na kawałki paluszków lub grissini.

*Jeśli nie przepadamy za kozim serem, możemy dodać do masy serowej ser typu feta. 

Przepis: Anka Gaik

Pieczone ostrygi

Małże te (a także mule i małże św. Jakuba) są bogatym źródłem cynku, minerału, który odpowiada za męską sprawność seksualną. Zawierają również białko, witaminy i sole mineralne, które pobudzają produkcję męskich i kobiecych hormonów płciowych, m.in. testosteronu i estrogenów.

Pieczone ostrygi
Pieczone ostrygiFot. Paulina Kolondra

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczone ostrygi – składniki:

  • 40 g miękkiego masła
  • duży por
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól do smaku
  • łyżka tartej bułki
  • 12 ostryg*
  • gruba sól morska do pieczenia

Jak zrobić ostrygi z piekarnika:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby sól się rozgrzała.

2. Por czyścimy, płuczemy i kroimy na drobne paseczki.

3. Na łyżce masła podsmażamy pory, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem.

4. Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę – jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce – możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!).

5. Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią. Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem możemy jeszcze je skropić odrobiną tabasco.

*Ostrygi najczęściej kupuje się na sztuki lub na tuziny. Cena za 12 szt. od 120 do 450 zł (w zależności od wielkości). Są drogie, ale dla smakoszy warte są swojej ceny – szczególnie w walentynki. Uwaga, ostrygi muszą być absolutnie świeże, więc kupujemy tylko zamknięte muszle ze sprawdzonych źródeł.

Przepis: Olga Badowska

Smażony seler z musztardą i koperkiem

Seler to warzywo, które wpływa na podniesienie libido u mężczyzn. Zawarta w nim arginina przyspiesza przepływ krwi i poszerza naczynia krwionośne, co może wpłynąć na długość i moc doznań seksualnych.

Smażony seler z musztardą i koperkiem
Smażony seler z musztardą i koperkiemFot. Dominika Wójciak

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Smażony seler z musztardą i koperkiem – składniki:

  • bulwa selera (ok. 350 g)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka miodu
  • łyżka musztardy ziarnistej (francuskiej)*
  • 1/2 pęczek koperku

Jak zrobić smażony seler z musztardą i koperkiem:

1. Seler obieramy i kroimy w julienne. Najlepiej najpierw pokroić warzywo w cienkie plasterki na mandolinie, a następnie w długie, cienkie paseczki (na tzw. zapałkę).

2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy seler na rumiano na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Kiedy seler jest już lekko rumiany, ale wciąż al dente (półtwardy), dodajemy miód i musztardę. Mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty.

4. Podajemy z posiekanym koperkiem jako samodzielne danie albo dodatek do kaszy lub do mięs.

*Zamiast sosem musztardowo-miodowym seler możecie doprawić sosem sojowym, chili i sproszkowanymi algami nori. Smakuje wówczas bardziej orientalnie.

Przepis: Dominika Wójciak