Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut

Pieczone ziemniaki – składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika:

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki podobnej wielkości, przekładamy do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia.

2. W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st.

3. Ziemniaki doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dorzucamy posiekane igiełki rozmarynu, nieobrane ząbki czosnku, dolewamy oliwę z masłem i bardzo dokładnie mieszamy.

4. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, 2-3 razy mieszając, żeby się przypiekły z każdej strony.

5. Pieczone ziemniaczki podajemy np. z sadzonym jajkiem oraz kefirem lub maślanką albo jako dodatek do mięs lub duszonych warzyw.