Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Pieczone ziemniaki – składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić ziemniaki z piekarnika:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki podobnej wielkości, przekładamy do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia.
2. W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st.
3. Ziemniaki doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dorzucamy posiekane igiełki rozmarynu, nieobrane ząbki czosnku, dolewamy oliwę z masłem i bardzo dokładnie mieszamy.
4. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, 2-3 razy mieszając, żeby się przypiekły z każdej strony.
5. Pieczone ziemniaczki podajemy np. z sadzonym jajkiem oraz kefirem lub maślanką albo jako dodatek do mięs lub duszonych warzyw.
20 min podgrzewania (w tym 10 min gotowania) nie warte zachodu.
Warte. Wrzucam do wrzątku na 5 minut.
Powodzenia.