Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Jarmuż smażony w cieście piwnym – składniki:
- 280 ml jasnego piwa
- 125 g mąki
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- olej do głębokiego smażenia
- 12 umytych i osuszonych liści jarmużu
- gruba sól morska do posypania
- kilka cząstek cytryny do podania
Jak zrobić jarmuż smażony w cieście piwnym:
1. Jarmuż płuczemy, dokładnie osuszamy.
2. Robimy ciasto, miksując piwo z mąką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 30-40 minut do napęcznienia.
3. We frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej trochę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć, można smażyć.
4. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, każdy zanurzamy w cieście i porcjami wkładamy do gorącego oleju. Smażymy po pół minuty z każdej strony, wyjmujemy, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
5. Od razu posypujemy liście grubą solą morską. Podajemy z cząstkami cytryny, które wyciskamy na jarmuż bezpośrednio przed zjedzeniem.