Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pasta jajeczna z tuńczykiem – składniki:
- 4 jajka, najlepiej od szczęśliwych kur
- 170 g tuńczyka w zalewie własnej (jedna puszka)
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka keczupu
- sól
- świeżo mielony pieprz – czarny, biały lub kolorowy
- mały pęczek koperku
- 1/2 czerwonej cebuli
Jak zrobić pastę jajeczną z tuńczykiem:
1. Jajka na pastę gotujemy na twardo, ale nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją. Jajka studzimy, zalewając je w rondelku zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę lub rozgniatamy w miseczce widelcem.
2. Do miski z jajkami przekładamy odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka.
3. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, usuwamy grube łodyżki (możemy je związać sznureczkiem, zamrozić, a potem wykorzystać przy gotowaniu zupy), pozostałe gałązki drobno siekamy, dorzucamy do miski.
4. Do składników pasty jajecznej dodajemy majonez, keczup i mieszamy.
5. Całość doprawiamy solą oraz świeżo mielonym, ulubionym pieprzem.
6. Pastę z tuńczykiem rozsmarowujemy na kromkach dobrego pieczywa, np. razowego na zakwasie, i dekorujemy czerwoną cebulą pokrojoną w kosteczkę lub w cieniutkie półtalarki.
Pasta jajeczna z tuńczyka z jajkiem – porady:
- Prosta pasta jajeczna z tuńczykiem może stać się punktem wyjścia do kulinarnych eksperymentów. Z tymi dwoma składnikami świetnie komponują się też inne dodatki, takie jak kapary, świeży ogórek, ogórek kiszony lub konserwowy. Polecamy również wypróbować pastę bez koperku i cebulki, za to z dodatkiem posiekanego szczypiorku i majonezu wymieszanego z odrobiną musztardy.
- Pastę jajeczną z tuńczykiem możemy przygotować bez dodatku majonezu. Wtedy do potrawy warto dorzucić tuńczyka w oleju, a dla podkręcenia smaku dołożyć także 2-3 posiekane suszone pomidory.
Olej oczywiście odsączam ile się da.
I dlaczego wszelkie ekopoje..y nie zajmą się szczęśliwością drzew i krzewów torturowanych w miastach?
Co? Jajko albo tuńczyk ciężkostrawne? Te pokarmy nawet nie dochodzą do jelita grubego, bo są trawione bezresztkowo w jelicie cienkim. No chyba że ktoś ma chory, niezakwaszony odpowiednio żołądek z ph krowy, a nie człowieka, albo problemy z enzymami trawiennymi z trzustki i wątroby z powodu ich chorób. Co innego chleb razowy albo świeża cebula - one faktycznie trawią się niezbyt dobrze - stąd wzdęcia i kupa resztek.
Kupa z resztek :)