Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Pasta jajeczna z tuńczykiem – składniki:

  • 4 jajka, najlepiej od szczęśliwych kur 
  • 170 g tuńczyka w zalewie własnej (jedna puszka) 
  • 2 łyżki majonezu 
  • łyżeczka keczupu 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz – czarny, biały lub kolorowy 
  • mały pęczek koperku 
  • 1/2 czerwonej cebuli 

Jak zrobić pastę jajeczną z tuńczykiem:

1. Jajka na pastę gotujemy na twardo, ale nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania, bo żółtka brzydko ściemnieją. Jajka studzimy, zalewając je w rondelku zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę lub rozgniatamy w miseczce widelcem.  

2. Do miski z jajkami przekładamy odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. 

3. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, usuwamy grube łodyżki (możemy je związać sznureczkiem, zamrozić, a potem wykorzystać przy gotowaniu zupy), pozostałe gałązki drobno siekamy, dorzucamy do miski. 

4. Do składników pasty jajecznej dodajemy majonez, keczup i mieszamy. 

5. Całość doprawiamy solą oraz świeżo mielonym, ulubionym pieprzem. 

6. Pastę z tuńczykiem rozsmarowujemy na kromkach dobrego pieczywa, np. razowego na zakwasie, i dekorujemy czerwoną cebulą pokrojoną w kosteczkę lub w cieniutkie półtalarki. 

Pasta jajeczna z tuńczyka z jajkiem – porady: 

  • Prosta pasta jajeczna z tuńczykiem może stać się punktem wyjścia do kulinarnych eksperymentów. Z tymi dwoma składnikami świetnie komponują się też inne dodatki, takie jak kapary, świeży ogórek, ogórek kiszony lub konserwowy. Polecamy również wypróbować pastę bez koperku i cebulki, za to z dodatkiem posiekanego szczypiorku i majonezu wymieszanego z odrobiną musztardy.  
  • Pastę jajeczną z tuńczykiem możemy przygotować bez dodatku majonezu. Wtedy do potrawy warto dorzucić tuńczyka w oleju, a dla podkręcenia smaku dołożyć także 2-3 posiekane suszone pomidory.