Na 8 porcji
Przygotowanie: 50 minut plus schładzanie ciasta

Tarta z gruszkami i gorgonzolą oraz orzechami włoskimi – składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • 150 g masła
  • sól
  • 1-2 łyżki zimnego mleka (opcjonalnie)

Na farsz:

  • 3 gruszki konferencje
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • pół łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opakowanie sera gorgonzola (ok. 150-200 g)
  • 10 połówek orzechów włoskich

Jak zrobić tartę z gruszkami i gorgonzolą oraz orzechami włoskimi:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli, masło pokrojone w kosteczkę oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie będzie zbyt suche, możemy dodać łyżkę zimnego mleka. Odkładamy na 30 minut do lodówki.

2.  Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, owoce  i kroimy wzdłuż w plasterki.

3. W drugiej misce łączymy śmietankę z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki,  rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. (ok. 15 minut).

5. Gdy spód lekko się podpiecze, wyjmujemy go z piekarnika, układamy na nim plasterki gruszek i zalewamy śmietanką z jajkami. Na wierzchu układamy pokruszony ser gorgonzola i kawałki orzechów włoskich.

6. Pieczemy jeszcze 25-30 minut.

7. Podajemy z zieloną sałatą.