Na 8 porcji
Przygotowanie: 50 minut plus schładzanie ciasta
Tarta z gruszkami i gorgonzolą oraz orzechami włoskimi – składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- 150 g masła
- sól
- 1-2 łyżki zimnego mleka (opcjonalnie)
Na farsz:
- 3 gruszki konferencje
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- pieprz
- pół łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- opakowanie sera gorgonzola (ok. 150-200 g)
- 10 połówek orzechów włoskich
Jak zrobić tartę z gruszkami i gorgonzolą oraz orzechami włoskimi:
1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli, masło pokrojone w kosteczkę oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie będzie zbyt suche, możemy dodać łyżkę zimnego mleka. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, owoce i kroimy wzdłuż w plasterki.
3. W drugiej misce łączymy śmietankę z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. (ok. 15 minut).
5. Gdy spód lekko się podpiecze, wyjmujemy go z piekarnika, układamy na nim plasterki gruszek i zalewamy śmietanką z jajkami. Na wierzchu układamy pokruszony ser gorgonzola i kawałki orzechów włoskich.
6. Pieczemy jeszcze 25-30 minut.
7. Podajemy z zieloną sałatą.
Gdzie widzisz problem? Same dobre tłuszcze, wystarczy mniej zjeść.
Całość ok. 4150 kalorii (trochę mniej lub więcej zależnie od wielkości opakowania sera).
Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.